Osoba koja je jela polako, sat vremena posle obroka manje će osećati glad, nego da je taj obrok pojela brzo, pokazalo je istraživanje.
Naučnici sa Univerziteta Teksas Kristijan straživali su vezu između brzine jedenja i unosa kalorija. Oni su učesnike ispitivali o osećaju gladi i sitosti pre i posle brzo i sporo pojedenih obroka i koliko su vode popili.
Kod sporih obroka, ljudima je sugerisano da zamisle da nemaju vremenskih ograničenja, da uzimaju manje zalogaje, pažljivo žvaću, prave pauze i odmaraju vilicu između svakog zalogaja.
Kod brzih obroka im je rečeno da za zamisle da su u žurbi, da uzimaju velike zalogaje, brzo žvaću, ne pauziraju i ne odmaraju vilicu.
Kada su jeli sporo, unosili su u proseku 88 kalorija manje nego kada su jeli brzo.
Profesorka Mina Šah kaže da "usporavanje brzine jedenja vodi do značajnog smanjenja unošenja energije u grupi normalne telesne težine, ali ne i kod gojaznih osoba".
Obe grupe su potvrdile da manje osećaju glad od onih koji su jeli brzo.
U obe grupe nivo gladi je bio znatno manji 60 minuta posle početka obroka u poređenju s onima koji su jeli brzo.