Naučnici tvrde da ljudi mogu da namirišu kada je nečiji imuni sistem previše aktivan, odnosno kada je izložen bakterijama i virusima.

Istraživači sa Karolinska instituta u Švedskoj objasnili su da postoje anegdote, ali i naučni dokazi koji sugerišu na to da različite bolesti imaju specifične mirise.

Tako, na primer, škrofula, odnosno infekcija limfnih čvorova miriše na ustajalo pivo, a zadah dijabetičara često miriše na aceton.

"U ovoj studiji proučavali smo sposobnost čoveka da otkrije bolesti po mirisu", rekao je jedan od autora studije profesor Mats Olson. "Sposobnost ljudi da detektuju ove mirise mogla bi da predstavlja ključnu adaptaciju koja bi mogla da im omogući da izbegnu neke od potencijalno opasnih bolesti".

Prilikom sprovođenja istraživanja, jednoj grupi učesnika ubrizgan je lipopolisaharid - toksin od bakterija koji jača imuni sistem, dok je drugoj grupi ubrizgan rastvor soli i vode.

Nakon toga, kada su majice učesnika upile njihov znoj, one su date grupi volontera koji je trebalo da mirišu uzorke znoj na majicama.

Rezultati su pokazali da je znoj grupe učesnika kojoj je ubrizgan lipopolisaharid intenzivnijeg i neprijatnijeg mirisa od drugih. Volonteri su takođe ocenili da njihov znoj ne miriše "zdravo".

Naučnici su zbog toga došli do zaključka da što je aktivniji imuni sistem neke osobe, odnosno što se više bori protiv virusa ili bolesti, to njen znoj neprijatnije miriše.