Naučnici su, naime, testirali koru i pulpu 76 limuna u 21 restoranu i u 70 odsto analiziranih uzoraka pronašli ogroman broj svakojakih bakterija.

"Limun je poznat po svojim antibakterijskim svojstvima. Rezultati naše studije su, međutim, pokazali da čitav niz mikroorganizama može da opstane na kori i unutrašnjosti citrusa kada se iseče na kriške", napomenuo je jedan od autora studije.

"Gosti ugostiteljskih objekata moraju biti svesni da kriške limuna koje se dodaju u pojedina pića mogu da sadrže potencijalno patogene mikrobe", dodao je on.

Filip Tierno, profesor mikrobiologije u jednom od medicinskih centara u Njujorku, sproveo je na desetine sličnih testova i konstatovao da je polovina analiziranih kriški limuna kontaminirana - ljudskim izmetom i bakterijama poreklom iz disajnih puteva i kože.

Pojedini uzorci limuna su ukazivali i na prisustvo kandide - gljivičnog oboljenja unutrašnjih organa.