Na visokim temperaturama najkvarljivije namirnice su meso, jaja, sir i mlečne preradjevinje, pa treba obratiti pažnju na to gde ih kupujemo i kako ih čuvamo, upozoravaju lekari.
Na visokim temperaturama najkvarljivije namirnice su meso, jaja, sir i mlečne preradjevinje, pa treba obratiti pažnju na to gde ih kupujemo i kako ih čuvamo, upozoravaju lekari."Rizično je kupovati ove izuzetno kvarljive namirnice na pijacama i ostalim mestima gde se one drže van rashladnih uredjaja. Treba obratiti pažnju i na rok trajanja", poručio je lekar beogradskog Zavoda za javno zdravlje Veljko Djerković.
On je napomenuo da namirnice odmah po kupovini treba što pre odložiti u frižider. Na visokim temperaturama sir i mlečne preradjevine, jaja i meso kvare se mnogo brže nego što je to uobičajno. Ukoliko idete na izlet hranu koju nosite sa sobom obavezno nosite u ručnom frižideru.
"Kako bise sprečila crevna obolenja i infekcije važna je lična higijena i redovno pranje ruku", podsetio je Djerković.
On je dodao da se u Beogardu trenutno beleži porast crevnih infekcija, napominjući da je to uobičajno za ovaj period godine. Do sada nije registrovano bilo kakvo epidemijsko trovanje hranom.
(Beta)