Umereno konzumiranje kafe smanjuje rizik obolevanja od dijabetesa, navode američki naučnici u novoj studiji.
"Za 11 odsto se smanjuje rizik od dobijanja dijabetesa tipa 2, koji je najčešći. Ustanovili smo da to važi samo za kafu, ne i za čaj ili kafu bez kofeina", rekao je Frenk Hu sa univerziteta u Harvardu.
Hu je naveo da istraživači ne preporučuju promene navika u pijenju kafe, jer kafa ne može da spreči dijabetes.
U ranijim studijama je navedeno da umereno konzumiranje kafe, do tri šoljice dnevno, može da utiče na smanjenje rizika od raka debelog creva.
U studiji se tada navodilo da je mehanizam kojim kofein štiti od raka još nepoznat, ali da je poznato da kofein sadrži određene antioksidanse i stimuliše rad debelog creva.
Nove vesti u vezi sa zdravljem, lepotom, negom kože i kose, ishranom... pratite i na Facebook stranici MONDO Klinika.