Mnoge alergije nastaju usled genetske predodređenosti, ali postoje i one koje je moguće "odnegovati". Jedna od pretpostavki je i ta da majke u razvijenim zemljama jedu više koštunjavog voća tokom trudnoće, te su zbog toga njihove bebe "pripremljenje" za alergijske reakcije još pre rođenja.

Prema drugoj pretpostavci, majke u današnje vreme strahuju od toga da svoje bebe izlažu jakim sunčevim zracima, te ih mažu većim količinama krema i losiona. Takve kreme često sadrže ulje od kikirikija lošeg kvaliteta, koje može da stvori uslov za alergijske reakcije. Na taj način može da se objasni veza između ekcema i alergije na kikiriki kod dece, jer se za smirivanje svraba koji izaziva ekcem koriste losioni slične sadržine.

S druge strane, postoje istraživanja koja su pokazala da rano izlaganje kikirikiju može da predupredi buduće alergijske reakcije. Među decom koja žive u zemljama u kojima se od najranije mladosti jede dosta koštunjavog voća, postoji daleko manji broj onih kod kojih se razviju alergijske reakcije nego što je to slučaj u razvijenim zemljama Zapada, piše "Politikin zabavnik".