"U prvom delu avgusta, ambrozija je prethodnih godina u većini mesta obično dostizala ili malo i prelazila graničnu vrednost, ali ove godine, polenova zrna ambrozije na mnogim mernim mestima nisu ni registrovana", rekla je savetnik u Agenciji za zaštitu životne sredine Danijela Stamenković

Ona je navela da je ambrozija u ovoj sezoni prešla granične vrednosti samo u Kuli i Subotici, i to u pojedinim danima - od 28. jula do 3. avgusta, dok su se u Beogradu i na ostalih 14 mernih mesta u zemlji njena zrna pojavila u niskim koncentracijama.

"Ova korovska biljka cveta od avgusta do septembra, a koncentracija njenog polena u vazduhu direktno zavisi od učestalosti i količine padavina, kao i od vetra", rekla je Stamenković.

Objašnjavajući koliko je ambrozija jak alergen, ona je navela da se kao granična vrednost uzima 15 polenovih zrna po metru kubnom vazduha, dok je za polen svih ostalih alergenih biljaka to 30 polenovih zrna.

Po preporuci Evropske asocijacije za aerobiologiju (IAA), granična vrednost za ambroziju bi čak trebalo da bude spuštena na osam polenovih zrna po metru kubnom vazduha.

U Beogradu je prethodne sedmice zabeleženo od jednog do osam polenovih zrna ambrozije po metru kubnom vazduha, pri čemu je samo jednom bilo osam, a četiri od sedam dana se nije ni pojavila.

"Sa početkom suvog i toplog vremena povećavaće se i koncentracija ambrozije u vazduhu", istakla je Stamenković i dodala je teško davati preciznije dugoročne prognoze, jer domaći stručnjaci nisu imali iskustva sa ovoliko dugim kišnim periodom u ovo doba godine, otkako su 2002. počela merenja alergenog polena.

Ambrozija je najčešći izazivač polenskih alergija i uglavnom se sreće na padinama nasipa, pored pruga i puteva, na međama i nenastanjenim mestima, kao i u svim usevima. U gradskim sredinama ima je još i na zapuštenim gradilištima i neuređenim travnatim površinama.

Stručnjaci ističu da polena ambrozije u vazduhu ima osetno manje kada se ove površine redovno kose i kad se na vreme hemijski tretiraju protiv ovog korova, najbolje pre cvetanja.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabavakao i na Twitteru @Mondo_zabava.