Iako se obolelima od dijabetesa često preporučuje smanjenje unosa soli, nova japansko istraživanje prvo je veliko ispitivanje koje je potvrdilo dobrobit nižeg unosa soli kod te populacije.

Istraživanje je ispitalo pacijente obolele od dijabetesa tipa 2, stare između 40 i 70 godina širom Japana.

Ukupno 1.588 ispitanika pružilo je podatke o svojim prehrambenim navikama, uključujući unos soli, odnosno, natrijuma, a pri tom su beleženi i podaci o komplikacijama kardiovaskularnog sistema koje su doživeli tokom osam godina praćenja.

Istraživači su ispitanike podelili u četiri grupe i to na osnovu unosa natrijuma. Posle analize ostalih podataka, primetili su da su ispitanici koji su dnevno u proseku unosili 5,9 grama soli, imali dvostruko veći rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti nego oni koji su unosili u proseku 2,8 grama soli dnevno.

Inače, negativan efekat visokog unosa natrijuma dodatno je pogoršavala loša regulacija nivoa glukoze u krvi.

Autori su, takođe, zaključili da je smanjenje unosa soli bitan korak u prevenciji neželjenih komplikacija povezanih sa dijabetesom.