Voće i povrće ne smanjuju opasnost od pojave raka debelog creva, pokazali su rezultati istraživanja koje je obavila epidemiolog s Univerziteta u Montrealu Anita Kušik. Kušikova je došla do tih rezultata pošto je obavila posebnu analizu svakog od 14 kliničkih ispitivanja uticaja konzumiranja voća i povrća na sprečavanje pojave raka debelog creva.
Voće i povrće ne smanjuju opasnost od pojave raka debelog creva, pokazali su rezultati istraživanja koje je obavila epidemiolog s Univerziteta u Montrealu Anita Kušik.Kušikova je došla do tih rezultata pošto je obavila posebnu analizu svakog od 14 kliničkih ispitivanja uticaja konzumiranja voća i povrća na sprečavanje pojave raka debelog creva.
Uzorak na kome su obavljena ispitivanja je ogroman, reč je o 756.000 pacijenata kod kojih je uticaj konzumiranja voća i povrća na pojavu raka debelog creva meren izmedju šest i 20 godina.
Čak se i kod pacijenata koji su dnevno konzumirali veći broj porcija voća i povrća opasnost od raka
debelog creva nije smanjivala, dok su samo oni koji su konzumirali manje od dve porcije dnevno voća i povrća češće oboljevali od raka debelog creva, što je slučaj i s konzumentima većih količina crvenog mesa.
To, medjutim, ne znači da treba smanjiti konzumiranje voća i povrća jer ono ako ne smanjuje opasnost od pojave raka debelog creva i ne povećava je, a osim toga i sprečava niz hroničnih oboljenja, medju kojima su i kardiovaskularna, kao i rak usne duplje, želuca, jednjaka, pluća, jajnika i bubrega.
Rak debelog creva je jedan od najčešćih oblika raka, posle raka pluća i dojke i brže se širi kod osoba koje puše i konzumiraju alkohol nego kod ostalih, preneli su francuski mediji.
(Tanjug)