Dodavanje malo limunovog soka u zeleni čaj može da poveća dejstvo tog čaja, pokazalo je istraživanje sprovedeno na američkom univerzitetu Perdju.
Dodavanje malo limunovog soka u zeleni čaj može da poveća dejstvo tog čaja, pokazalo je istraživanje sprovedeno na američkom univerzitetu "Perdju" (Purdue).
Kada se limun doda zelenom čaju organizam bolje apsorbuje katehine, antioksidanse koje sadrži zeleni čaj.
Istraživanje se sastojalo u posmatranju dejstva dodavanja vitamina C, kao i limunovog soka, u napitke obogaćene katehinima tokom laboratorijski simuliranog varenja. Rezultati su pokazali da dodavanje limuna, ali i vitamina C, povećava dejstvo zelenog čaja, već poznatog po pozitivnim efektima po zdravlje ljudi, jer katehini koji se u njemu nalaze smanjuju opasnost od pojave raka, srčanih napada i infrakta.
Vodja istraživanja, profesor Mario Feruci, medjutim, ukazuje da je problem u tome što su katehini relativno nestabilni u sredini kao što su creva, tako da samo 20 odsto apsorbovane količine ostaje u ljudskom organizmu nakon varenja. Naučnici zato pokušavaju da poboljšaju apsorbciju tih antioksidanasa.
Dodavanje limuna bi moglo da poveća pet puta količinu katehina koje apsorbuje ljudski organizam, dok se u slučaju čistog vitamina C apsorbcija povećava 13 puta.
Dejstvo koje se pripisuje limunu se, medjutim, ne može pripisati i mleku, sa kojim Britanci obično piju čaj. Jedno istraživanje, čiju se rezultati objavljeni početkom godine u medicinskom časopisu European Heart Journal, pokazalo je da dodavanje malo mleka u čaj anulira njegovo pozitivno dejstvo na srce. To istraživanje je pokazalo da proteini u mleku (kazeini) dolaze u interakciju sa čajem smanjujići u njima količinu katehina, što je obratno dejstvu vitamina C.
(Tanjug)
Kada se limun doda zelenom čaju organizam bolje apsorbuje katehine, antioksidanse koje sadrži zeleni čaj.
Istraživanje se sastojalo u posmatranju dejstva dodavanja vitamina C, kao i limunovog soka, u napitke obogaćene katehinima tokom laboratorijski simuliranog varenja. Rezultati su pokazali da dodavanje limuna, ali i vitamina C, povećava dejstvo zelenog čaja, već poznatog po pozitivnim efektima po zdravlje ljudi, jer katehini koji se u njemu nalaze smanjuju opasnost od pojave raka, srčanih napada i infrakta.
Vodja istraživanja, profesor Mario Feruci, medjutim, ukazuje da je problem u tome što su katehini relativno nestabilni u sredini kao što su creva, tako da samo 20 odsto apsorbovane količine ostaje u ljudskom organizmu nakon varenja. Naučnici zato pokušavaju da poboljšaju apsorbciju tih antioksidanasa.
Dodavanje limuna bi moglo da poveća pet puta količinu katehina koje apsorbuje ljudski organizam, dok se u slučaju čistog vitamina C apsorbcija povećava 13 puta.
Dejstvo koje se pripisuje limunu se, medjutim, ne može pripisati i mleku, sa kojim Britanci obično piju čaj. Jedno istraživanje, čiju se rezultati objavljeni početkom godine u medicinskom časopisu European Heart Journal, pokazalo je da dodavanje malo mleka u čaj anulira njegovo pozitivno dejstvo na srce. To istraživanje je pokazalo da proteini u mleku (kazeini) dolaze u interakciju sa čajem smanjujići u njima količinu katehina, što je obratno dejstvu vitamina C.
(Tanjug)