Možda u samom startu nije dobra odluka da pojedete nešto ljuto, ali izgleda da je još gore ako nakon toga izručite u sebe vodu.

Voda, sudeći po ovom videu, čini stvari zapravo još gorim!

YouTube kanal "Reactions" to ovako objašnjava:

Ljutina određene hrane se svodi na supstancu koja se zove kapsaicin, ona je bezbojna i bez ikakvih mirisa, ali je u potpunosti odgovorna za to što nam usne bride i osećamo vatru u ustima. Kapsaicin nije zaista topao, ali ga naš mozak na taj način registruje.

Kada pojedete nešto ljudi, kapsaicin se oslobodi u delu naših usta koji se zove TRPV1 receptor, čija je uloga da oseti bol i sve što je vrelo, gorko ili kiselo. U trenutku kada ovi receptori "prorade", neurosignali se šalju ka mozgu da mu kažu da telo unosi nešto što ne bi trebalo.

Ovo je onda percipirano kao bol i naše telo vrišti: "Izbaci ovu opasnu stvar iz mene ODMAH", a suze vam oči i osećate žeđ.

Međutim, u trenutku kada vam telo govori "POPIJ VODU ILI ĆEŠ UMRETI", zaustavite se jer voda neće pomoći. Kapsaicin je nepolarna supstanca, a ono što je karakteristično za njih je da se razlažu u drugim nepolarnim supstancama.

A, tu nastaje problem, jer je voda polarna, pa umesto da ispere kapsaicin iz vaših usta, sve što zaista uradi je da ga zapravo još više raširi.

Mleko, s druge strane, radi kao magija za ljutinu. Kao i kapsaicin, mleko je nepolarno. To znači da kada popijete mleko, veze koje čine da se osećate kao da vam je potreban vatrogasac se razlože i nestaju.

Bonus - mleko sadrži kasein, koji aktivno odvlači kapsaicin što dalje od TRPV1 receptora. Ahhhh... osetićete skoro momentalno olakšanje.

Dakle, ukoliko ste ljubitelj ljutog, ali ne i bola koji nastaje pri konzumiranju ovakve hrane, spremite mleko, nikako vodu!

Pogledajte video:

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici -MONDOZabava, kao i na Twitteru@Mondo_zabava.