Sada su veoma popularne, mada mnogi i dalje nemaju pojma o čemu je reč.
Još u drevnim kulturama Asteka i Maja, čia semenke (Salvia Hispanica) su bile glavna biljna hrana, zajedno s kukuruzom i pasuljem.
Od njih se proizvodilo ulje, koristile su se za lečenje bolova u zglobovima te za izbacivanje viška tečnosti iz organizma.
Ne spada u žitarice, ali se priprema i jede kao najveći broj žitarica.
Mnogi nutricionisti ih smatraju čudesnom namirnicom, superhranom broj jedan u svetu, jer sadrže više belančevina od svih drugih semenki i žitarica, pa su izvrstan izvor proteina.
Čia semenke imaju višestruko pozitivno delovanje na organizam:
- pomažu kod dijabetesa
- štite zdravlje srca i krvnih žila
- snižavaju holesterol
- jačaju zube i kosti
- poboljšavaju san
Odlične su i za čišćenje organa za varenje jer daju osećaj sitosti, povećavaju nivo energije i organizam opskrbljuju biljnim vlaknima.
Mogu da se kupe u većini prodavnica zdrave hrane, a koriste se kao dodatak raznim jelima i napicima. Mogu da se jedu presne, da se kuvaju i peku, mogu da se samelju.
Novak Đoković, na primer, ih često koristi jer ne sadrže gluten. Pročitajte kako Novak od toga pravi puding:
RECEPT ZA ČIA PUDING
Ako vi znate neke zanimljive recepte u kojima se koristi čia seme, podelite ih sa nama u komentarima. HVALA!
Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici -MONDOZabava, kao i na Twitteru@Mondo_zabava.