Još u drevnim kulturama Asteka i Maja, čia semenke (Salvia Hispanica) su bile glavna biljna hrana, zajedno s kukuruzom i pasuljem.

Od njih se proizvodilo ulje, koristile su se za lečenje bolova u zglobovima te za izbacivanje viška tečnosti iz organizma.

Ne spada u žitarice, ali se priprema i jede kao najveći broj žitarica.

Mnogi nutricionisti ih smatraju čudesnom namirnicom, superhranom broj jedan u svetu, jer sadrže više belančevina od svih drugih semenki i žitarica, pa su izvrstan izvor proteina.

Čia semenke imaju višestruko pozitivno delovanje na organizam:

- pomažu kod dijabetesa

- štite zdravlje srca i krvnih žila

- snižavaju holesterol

- jačaju zube i kosti

- poboljšavaju san

Odlične su i za čišćenje organa za varenje jer daju osećaj sitosti, povećavaju nivo energije i organizam opskrbljuju biljnim vlaknima.

Mogu da se kupe u većini prodavnica zdrave hrane, a koriste se kao dodatak raznim jelima i napicima. Mogu da se jedu presne, da se kuvaju i peku, mogu da se samelju.

Novak Đoković, na primer, ih često koristi jer ne sadrže gluten. Pročitajte kako Novak od toga pravi puding:

RECEPT ZA ČIA PUDING

Ako vi znate neke zanimljive recepte u kojima se koristi čia seme, podelite ih sa nama u komentarima. HVALA!

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici -MONDOZabava, kao i na Twitteru@Mondo_zabava.