Psiholog Meril Elijas već 40 godina istražuje povezanost ostatka tela sa mozgom, da bi na kraju našao dokaz da su ljubitelji čokolade često i genijalci!

Kada je sedamdesetih godina 20. veka počeo da istražuje, on je posmatrao kod ispitanika odnos krvnog pritiska i funkcionisanja mozga. I samo to je decenijama i radio, ne sluteći da će njegovo istraživanje dovesti do otkrića o čokoladi.

Onda se pred kraj studije Elijas dosetio da njegov tim i on pitaju ispitanike kakva im je ishrana. Pet godina su nastavili u ovom smeru i otkrili interesantan patern.

"Saznali smo da ljudi koji jedu čokoladu najmanje jednom nedeljno imaju bolje kognitivne sposobnosti", istakao je Elijas.

Kroz brojne analize i testove su prošli ispitanici ove studije, a sve upućuje na isto - čokolada nas čini pametnijim!

  Kada "prevedemo" naučne termine, čokolada nas čini boljim i u obavljanju svakodnevnih radnji poput "pamćenja telefonskih brojeva ili spiska za kupovinu, mogućnosti obavljanja dve stvari odjednom kao što je pričanje i vožnja kola..."

Međutim, Elijas i ostali naučnici upozoravaju da ovo ne znači da treba svi da se bacimo u bazen čokolade i jedemo do iznemoglosti, već da je zdravo i korisno konzumiranje čokolade u umerenim dozama, koje su u skladu sa našim dijetama i načinom ishrane.

Pored toga, ovo istraživanje nije u potpunosti gotovo, jer tek treba da se istraže efekti koje na mozak imaju tamna i svetla čokolada.

"To bi moglo više da nam kaže o tome šta se događa. Mi smo samo analizirali ljude koji nikada ne jedu čokoladu i one koji je jedu nekoliko puta nedeljno. Baš bih voleo da vidim šta se dešava sa ljudima koji jedu ogromne količine čokolade", zaključio je Elijas.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici -MONDOZabava, kao i na Twitteru@Mondo_zabava.