U Srbija šljiva uglavnom asocira na rakiju, ali je važnost ovog voća za nas, zapravo, mnogo veća.
Šljiva ne spada u hranu koja je afrodizijak, ali je bez obzira na to, veoma važno da je jedemo, svakodnevno.
Evo zašto:
- sadrže vitamine C, E, K, zatim beta karoten, biljna vlakna, kalijum kalcijum, magnezijum, celulozu
- imaju nizak glikemijski indeks, tako da nećete brzo ogladneti
- niskokalorične su i to ih čini odličnim kada ste na dijeti
- fenolski sastojci - procijanidin, neohlorogenska kiselina i kvercetin, čuvaju naš organizam od upala
- naročito se preporučuju osobama koje imaju manjak gvožđa
- zbog svoji sastojaka, šljive nam popravljaju raspoloženje
- odlične su ako imate slabiej varenje, ali to verovatno već znate
Ne preterujte sa količinama, jer kao i svako voće, sadrže šećer, a to nikome ne treba. Šaka dnevno je sasvim ok, i to dva, tri sata pre ili posle neke druge hrane.
Sezona im je od maja do oktobra, zato iskoristite ove mesece da biste šljive jeli sveže.
I još nešto, Srbija jeste jedan od najvećih proizvođača, ali šljive se gaje i jedu u Italiji, Španiji, Francuskoj, Americi, Kini, pre svega jer je veoma pogodna za termičku obradu.
Da li ste znali da šljive pripadaju porodici ruža?
Pročitajte zašto treba jesti i ostalo voće koje se ovih dana prodaje na našim pijacama:
Lubenice
Breskve i kajsije
Dinje
Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici -MONDOZabava, kao i na Twitteru@Mondo_zabava.