Kad na ubrzan tempo života dodate činjenicu da odlazak kod zubara uglavnom nije naročito prijatno iskustvo, nije ni čudo što se desi da iz nedelje u nedelju, a ponekad i mesecima odlažemo kontrolu, iako svi znamo da bi se time trebalo pozabaviti jednom u šest meseci.

Ako ste blagosloveni zdravim i jakim zubima (dakle SVI zubi su vam potpuno zdravi i NIKAD U ŽIVOTU niste imali problem sa desnima) i (istovremeno) opsednuti oralnom higijenom, sebi možete da dozvolite da između dve posete zubaru prođu do dve godine, piše "Miror". U suprotnom, evo šta može da vas snađe:

Ako kod zubara ne odete ŠEST MESECI:

Verovatno nećete biti ni svesni karijesa koji se tiho i potuljeno razvija u malim pukotinama i udubljenjima zuba. Vremenom će se proširiti i početi da nagriza ceo zub, a trebalo bi da imate u vidu da je karijes lakše lečiti ako se otkrije u začetku.

Ako kod zubara ne odete GODINU DANA:

Velika je verovatnoća da ćete početi da osećate i probleme sa desnima. Prvi simptomi verovatno će biti osećaj neprijatnosi u desnima i krvarenje. Ukoliko se ne leči, ovo stanje može dovesti do ozbiljnih oboljenja desni, i rizikujete da počnu da vam ispadaju zubi. Dodatan problem je što kad počnu da osećaju prve tegobe ljudi obično počnu opreznije (i manje temeljno dakle) da peru zube, što samo pogoršava stanje.

Ako kod zubara ne odete DVE GODINE:

Povećava se rizik da zub ozbiljno oboli, što će biti praćeno jednim od generalno najgorih bolova koji uopšte mogu da vas snađu u životu - zuboboljom. Umesto jednostavnog uklanjanja karijesa, sad ste možda već u situaciji da vam ne gine vađenje živca, ako ne i kompletnog zuba. Ako uopšte odete kod zubara, to jest. (A i kad odete, teško da će se sve rešiti tokom te jedne posete.)

Ako kod zubara ne odete PET GODINA:

U vašoj usnoj duplji sprema se omanja katastrofa. Problemi sa oralnim zdravljem su od sitnih, relativno lako rešivih najverovatnije prerasli u prilično ozbiljne. Upalni procesi su u punom jeku, često praćeni bolnim cistama. Kamenac se nagomilao, tako da je propadanje zuba sasvim izvesno i prlično ubrzano.

Ako kod zubara niste otišli DESET GODINA:

Nakon cele decenije zanemarivanja, velika je verovatnoća da će vam biti potrebni meseci i jako, jako dobar zubar ne biste li spasili ono što se spasiti može.

Nego, kad smo već kod toga...

Zubar

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.