Zahvaljujući reklamama i navodno naučnim tekstovima nutricionista i ostalih, stekao se utisak da kokosovo ulje skoro da leči, zbog čega je prodaja tog ulja u svetu neverovatno porasla.

Sistematska analiza svih istraživanja koja su sprovedena o kokosovom ulju, otkrila je pravu istinu o toj namirnici.

Analiza je pokazala da ovo ulje sadrži 92 odsto zasićenih masti, podiže nivo lošeg holesterola manje nego maslac, ali znatno više nego biljna ulja koja sadrže nezasićene masti, kaže glavni istražival Lorens Ejres.

"Kada je reč o zdravlju srca, bila bi ludost maslinovo ulje zameniti kokosovim", kaže ona.

Ona naglašava da ne treba "satanizovati" kokosovo ulje, ali da je samo zahvaljujući dobrim marketinškim trikovima ono postalo čudotvorna namirnica.

"Nema ništa loše u umerenom konzumiranju kokosovog ulja, ali to nije lek za sve niti je nekakva čudesna vrsta masti", kaže Ejres.

Neke od navodno dobrih strana korišćenja ovog ulja je to što sadrži vrstu masti koju organizam drugačije obrađuje, lakše je apsorbuje u odnosu na druge masti. Međutim, Ejresova kaže da to uopšte nije tačno.

Kada je reč o uticaju kokosovog ulja na nivo holesterola, često se navodi argument da, iako povećava nivo lošeg holesterola, takođe povećava i nivo dobro holesterola, čime se taj negativan uticaj poništava. Ejres dodaje da i maslac povećava nivo dobrog holesterola, dok kokosovo ulje povećava specifične čestice lošeg holesterola koje doprinose taloženju masti u arterijama.

Istraživači naglašavaju da je sasvim u redu povremeno i umereno koristiti kokosovo ulje, ali savetuju da ne nasedate na priče da podmlađuje kožu, jača imunitet, pomaže u mršavljenju, sprečava rast bakterija i slično.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zdravlja, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.