Znamo da je mamurluk posledica konzumiranja previše alkohola, ali isti osećaj mogu vam izazvati i slatkiši!
Dakle, to nije mamurluk u bukvalnom smislu, ali ako pojedete previše slatkiša, možete imati neke simptome mamurluka: nervozu, glavobolju, vrtoglavicu.
"Mamurluk izazvan šecerom zaista postoji, u smislu da se loše osecate kada unesete veliku kolicinu šecera", kaže nutricionistkinja Kim Larson.
U prvom trenutku, preradeni šecer povecava nivo endorfina u telu i cini da se osecamo dobro. "Zatim naglo pada nivo šecera u krvi, zbog cega osecamo umor, nervozu, sve nas iritira", kaže dr Larson.
Ako se tek ponekad prejedete slatkišima, to nije tako strašno, ali ako cesto unosite preterane kolicine šecera, to može da ostavi dugorocne posledice na zdravlje i može cak da dovede do promena u mozgu.
Ukoliko cesto unosite mnogo šecera, postoji rizik da vam to postane navika, a dr Laura Šmit smatra da ta navika zapravo postaje zavisnost.
"Nemamo nekih specificnih istraživanja o mamurlucima, ali imamo prilicno dobre dokaze o neverovatnoj želji za slatkišima i posledicama prejedanja slatkišima. U odredenom vremenskom roku, možete da promenite sistem nagrada u mozgu. O tome treba razmisliti", kaže dr Šmit.
Naime, šecer povecava nivo domapina, u delu mozga koji je zadužen za osecaj zadovoljstva. Ako dopamin "spolja" ubacujemo u organizam, kroz slatkiše, tokom vremena mozak pocinje da shvata da ne mora da proizvodi toliko dopamina. Zato, cim se smanji ili izbaci "spoljni dopamin", odnosno slatkiši, nastupa ona neobuzdana želja za slatkišima.
Najbolji nacin da izbegnete ove negativne posledice unosa šecera je da ogranicite unos namirnica i napitaka koji sadrže šecer.
"Svakodnevno unošenje šecera organizmu nije potrebno", kaže nutricionista dr Larson.