Nemački stručnjaci dobili su još jednu potvrdu poznate britanske poslovice "Jedna jabuka na dan, pa doktor nije potreban", ustanovivši da konzumiranje ovog voća ima za posledicu manju učestalost raka debelog creva.

Tim predvođen dr Diterom Šrenkom utvrdio je da jabuke i sok od tog voća podstiču biološki mehanizam kojim se tokom procesa fermentacije stvaraju antikancerogena jedinjenja, prenela je agencija DPA pisanje nemačkog časopisa "Ishrana".

Nemački stručnjaci veruju da pektin iz jabuke i ekstrakta jabučnog soka doprinose povećanju nivoa jedinjenja butirat, za koje se veruje da predstavlja hemopreventivni metabolit koji može da spreči nastajanje raka debelog creva.

Butirat je masna kiselina kratkog lanca koja, prema tvrdnjama nemačkih stručnjaka, ne samo da predstavlja važan nutritivni element za epitel debelog creva, već ima i značajnu ulogu u zaštitnom dejstvu prirodnih vlaknastih materija protiv raka tog organa.

Laboratorijski testovi, koje su sproveli dr Šrenk i njegov tim, ukazuju da povećana proizvodnja butirata u organizmu, putem konzumiranja jabuka, inhibira produkciju histonskih deacetilaza (HDAC) što dovodi do znatnog smanjenja nastajanja prekanceroznih i tumorskih ćelija.

U zapadnjačkoj ishrani jabuke su značajan izvor prirodnih vlakana i plan polifenola niske molekularne težine i kao takve ispoljavaju antikancerogeno dejstvo u debelom crevu, naglašavaju nemački stručnjaci.

(Tanjug)