Hrana koja je kancerogena, reš pečena hrana
Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

  Prepečen tost, preterano prženi ili pečeni krompiri nose rizik od raka, upozorili su britanski sanitarni zvaničnici, koji su ukazali na kancerogena svojstva koja se pojavljuju u preterano termički obrađenim namirnicama.

Zagoreli delovi namirnica sadrže akrilamid, hemijsko jedinjenje koje su još 2002. švedski naučnici identifikovali kao potencijalno kancerogeno.

Britanska agencija za bezbednost ishrane (FSA) navela je da se akrilamid formira u hrani bogatoj amidonom kao što su krompir i hleb, pri termičkoj obradi na visokim temperaturama.

Da bi se izloženost toj hemijskoj supstanci smanjila na minimu, FSA predlaže sledeće: volite više boju zlata od braon boje, što je znak predugog kuvanja.

Međutim, "Dejli Mejl" piše da dobro prepečen tost nije posebno opasan, osim ako jedemo 320 komada tosta dnevno.

Da li ćete se odreći reš pečene hrane?

Pogledajte zdrave i ukusne recepte u:

MONDO kuhinji

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici -MONDOZabava,kao i na Twitteru@Mondo_zabava.