Ništa lepše nego kad zamirišu prženi krompirići, ili kada krckamo prepečni tost... Međutim, naučnici će uraditi sve da nam se smuči naša omiljena hrana.
Prepecen tost, preterano prženi ili peceni krompiri nose rizik od raka, upozorili su britanski sanitarni zvanicnici, koji su ukazali na kancerogena svojstva koja se pojavljuju u preterano termicki obradenim namirnicama.
Zagoreli delovi namirnica sadrže akrilamid, hemijsko jedinjenje koje su još 2002. švedski naucnici identifikovali kao potencijalno kancerogeno.
Britanska agencija za bezbednost ishrane (FSA) navela je da se akrilamid formira u hrani bogatoj amidonom kao što su krompir i hleb, pri termickoj obradi na visokim temperaturama.
Da bi se izloženost toj hemijskoj supstanci smanjila na minimu, FSA predlaže sledece: volite više boju zlata od braon boje, što je znak predugog kuvanja.
Medutim, "Dejli Mejl" piše da dobro prepecen tost nije posebno opasan, osim ako jedemo 320 komada tosta dnevno.
Anketa
Da li ćete se odreći reš pečene hrane?
-
Da, zašto da rizikujem
12.61% (156)
-
Ne, to su gluposti
62.49% (773)
-
Samo ću da smanjim količinu
24.9% (308)
Pogledajte zdrave i ukusne recepte u:
MONDO kuhinji
Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici -MONDOZabava,kao i na Twitteru@Mondo_zabava.