Glavni nosioci bakterija otpornih na lekove protiv mikroba su živinsko meso, jaja, svinjsko i juneće meso, kao i sveža salata, koji mogu biti zaraženi tokom pripreme i prerade.
Primena antibiotika i drugih agenasa protiv mikroba širom prehrambenog lanca doprinosi povećanju raznovrsnosti otpornih bakterija koje se mogu preneti na čoveka preko hrane, upozorila je Uprava Evropske unije za ispravnost hrane (EFSA).
Otpornost bakterija izaziva sve veću zabrinutost jer antibiotici postaju sve manje efikasni u borbi s infekcijama kod čoveka, ukazala je EFSA.
Istovremeno se povećava i otpornost bakterija na antimikropske agense kod životinja, navela je EFSA, ukazujući na istraživanje svog tima stručnjaka o uzrocima sve veće i raznolikije lepeze otpornih bakterija i bakterijskih gena, izvestila je agencija Rojters.
Stoga bi trebalo pooštriti kontrolu higijene u svakom segmentu prehrambenog lanca - od veterinarskih lekova do prerade i pripreme hrane - kako bi se sprečio razvoj i prenošenje antimikropske otpornosti, ukazala je EFSA.
Glavni nosioci bakterija otpornih na lekove protiv mikroba su živinsko meso, jaja, svinjsko i juneće meso, kao i sveža salata, koji mogu biti zaraženi tokom pripreme i prerade.
Tim stručnjaka je utvrdio da se bakterije mogu direktno preneti na ljude sa zaražene hrane životinjskog porekla koja je nosilac otpornih bakterija, a kojima se posle unošenja može zaraziti i čovek.
Bakterije se takođe mogu preneti na čoveka konzumiranjem svežih produkata proizvedenih na zemljištu navodnjavanom zaraženom vodom.
Hrana životinjskog i biljnog porekla takođe može biti zaražena tokom pripreme, navela je EFSA koja je zatražila nove naučne informacije o povezanosti između korišćenja antimikropskih agenasa u prehrambenom lancu i prenošenja otpornosti bakterija na ljude.
(Tanjug)
Otpornost bakterija izaziva sve veću zabrinutost jer antibiotici postaju sve manje efikasni u borbi s infekcijama kod čoveka, ukazala je EFSA.
Istovremeno se povećava i otpornost bakterija na antimikropske agense kod životinja, navela je EFSA, ukazujući na istraživanje svog tima stručnjaka o uzrocima sve veće i raznolikije lepeze otpornih bakterija i bakterijskih gena, izvestila je agencija Rojters.
Stoga bi trebalo pooštriti kontrolu higijene u svakom segmentu prehrambenog lanca - od veterinarskih lekova do prerade i pripreme hrane - kako bi se sprečio razvoj i prenošenje antimikropske otpornosti, ukazala je EFSA.
Glavni nosioci bakterija otpornih na lekove protiv mikroba su živinsko meso, jaja, svinjsko i juneće meso, kao i sveža salata, koji mogu biti zaraženi tokom pripreme i prerade.
Tim stručnjaka je utvrdio da se bakterije mogu direktno preneti na ljude sa zaražene hrane životinjskog porekla koja je nosilac otpornih bakterija, a kojima se posle unošenja može zaraziti i čovek.
Bakterije se takođe mogu preneti na čoveka konzumiranjem svežih produkata proizvedenih na zemljištu navodnjavanom zaraženom vodom.
Hrana životinjskog i biljnog porekla takođe može biti zaražena tokom pripreme, navela je EFSA koja je zatražila nove naučne informacije o povezanosti između korišćenja antimikropskih agenasa u prehrambenom lancu i prenošenja otpornosti bakterija na ljude.
(Tanjug)