Smatra se da sastojci kao što su katehin ili teaflavin imaju antiupalno i antioksidantno dejstvo, a doktor
Feng Lei sa Nacionalnog univerziteta Singapura kaže da ti sastojci štite mozak od vaskularnih oštećenja i neurodegenerativnih procesa, piše "Dejli mejl".

"Svakodnevno konzumiranje čaja smanjuje rizik od neurokognitivinih poremećaja. Ovo je veoma važno za sprečavanje demencije", rekao je on.

Osim čaja, naučnici su ranije utvrdili da tri šoljice kafe dnevno, takođe, mogu da smanje rizik od demencije.

Umereno konzumiranje kafe sprečava, baš kao i čaj, formiranje toksičnih grudvica na mozgu što je povezano sa Alchajmerovom bolesti.

Takođe, kafa u dugoročnom smislu "puni" telo moćnim antioksidansima koji jačaju kognitivnu funkciju mozga.

Da li vi pijete čaj i kafu? Šta vam je draže? Pišite nam u komentarima...

Pročitajte i ovo: 

Čajevi za svaku krvnu grupu