Zbog visoke temperature na kojoj se pripremaju, pržena jela sadrže sastojak akrilamid koji podstiče nastanak karcinoma bubrega, pokazali su rezultati nemačkog istraživanja objavljenog u američkom časopisu American Journal of Clinical Nutrition.
Zbog visoke temperature na kojoj se pripremaju, pržena jela sadrže sastojak akrilamid koji podstiče nastanak karcinoma bubrega, pokazali su rezultati nemačkog istraživanja objavljenog u američkom časopisu American Journal of Clinical Nutrition.
Istraživanje je pokazalo i da je ta opasnost veća kod pušača.
Grupa nemačkih naučnika analizirala je podataka iz jednog holandskog istraživanja tokom koga je uporedjen način ishrane 120.000 osoba starosti izmedju 55 i 69 godina i opasnosti da obole od karcinoma.
Istraživanje je pokazalo da su osobe koje dnevno unesu u svoj organizam u proseku više od 40,8 mikrograma akrilamida izložene 59 odsto većoj opasnosti od pojave raka bubrega u odnosu na one koje ga unesu manje, a da se kod pušača ta opasnost povećava.
Autori istraživanja ističu da se na svakih 10 mikrograma akrilamida unetih u organizam opasnost od raka bubrega povećava za 10 odsto.
Mehanizmi koji dovode do ove opasnosti, kako su naveli istraživači, još nisu otkriveni, ali se smatra da tokom procesa varenja akrilamida dolazi do oštećenja DNK bubrežnih ćelija.
Naučnici su istakli i da nisu otkrili nikakvu vezu izmedju konzumiranja akrilamida i drugih vrsta raka.
(Tanjug)
Istraživanje je pokazalo i da je ta opasnost veća kod pušača.
Grupa nemačkih naučnika analizirala je podataka iz jednog holandskog istraživanja tokom koga je uporedjen način ishrane 120.000 osoba starosti izmedju 55 i 69 godina i opasnosti da obole od karcinoma.
Istraživanje je pokazalo da su osobe koje dnevno unesu u svoj organizam u proseku više od 40,8 mikrograma akrilamida izložene 59 odsto većoj opasnosti od pojave raka bubrega u odnosu na one koje ga unesu manje, a da se kod pušača ta opasnost povećava.
Autori istraživanja ističu da se na svakih 10 mikrograma akrilamida unetih u organizam opasnost od raka bubrega povećava za 10 odsto.
Mehanizmi koji dovode do ove opasnosti, kako su naveli istraživači, još nisu otkriveni, ali se smatra da tokom procesa varenja akrilamida dolazi do oštećenja DNK bubrežnih ćelija.
Naučnici su istakli i da nisu otkrili nikakvu vezu izmedju konzumiranja akrilamida i drugih vrsta raka.
(Tanjug)