Zdravlje

Od virusa Zapadnog Nila obolelo 13 građana Srbije, a jedna žena je umrla

Izvor mondo.rs

Na teritoriji Republike Srbije za poslednje dve nedelje registrovano je šest slučajeva obolevanja od groznice Zapadnog Nila, a prijavljeno je ukupno 13 slučajeva sa jednim smrtnim ishodom.

Izvor: MONDO/Zora Ćirković

U Srbiji je ove sezone prijavljeno ukupno 13 slučajeva obolevanja od virusa Zapadnog Nila, od kojih je većina, čak devet, registrovano u Beogradu, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

U Beogradu je od posledica groznice Zapadnog Nila preminula žena stara 84 godine, sa pridruženim hroničnim bolestima.

Registrovanih slučajeva infekcije bilo je na teritoriji Beograda (9), Severnobanatskog (1), Kolubarskog (1), Podunavskog (1) i Braničevskog (1) okruga.

Groznica Zapadnog Nila je sezonsko oboljenje, odnosno oboljenje koje je najviše zastupljeno u periodu najveće aktivnosti vektora - komaraca.

Da bi slučaj infekcije virusom Zapadnog Nila bio potvrđen kod pacijenta uz ispoljenu kliničku sliku neuroinvazivnog oblika bolesti (meningitis, encefalitis, meningoencefalitis), neophodno je da se potvrdi prisustvo odgovarajućih antitela u likvoru kod obolelog pacijenta.

Do 5. septembra, u zemljama Evropske unije u humanoj populaciji registrovano je 226 slučajeva obolevanja od groznice Zapadnog Nila, i to u: Grčkoj (156), Rumuniji (25), Kipru (14), Italiji (14), Mađarskoj (11), Bugarskoj (4), Austriji (1) i Francuskoj (1).

Pored toga, u Turskoj je prijavljeno sedam slučajeva, a u Severnoj Makedoniji jedno obolevanje od groznice Zapadnog Nila.

U istom periodu u zemljama EU registrovani su smrtni ishodi koji se mogu dovesti u vezu sa obolevanjem od groznice Zapadnog Nila, i to u: Grčkoj (14), Rumuniji (3) i Kipru (1) i Italiji (1).

Tokom sezone 2019. godine takođe je prijavljeno i 17 epidemija među konjima, i to u: Grčkoj (12) Italiji (3), Mađarskoj (1) i Nemačkoj (1).