Zdravlje

Svetski stručnjaci na skupu u Beogradu o autizmu i fragilnom X

Izvor MONDO/Tanjug

U Beogradu se održava međunarodna konferencija na kojoj najbolji svetski stručnjaci govore o autizmu i fragilnom X.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić pozdravio je na svečanom prijemu u Starom dvoru eminentne stručnjake iz Amerike i Evrope koji borave u Beogradu povodom održavanja međunarodne konferencije "Autizam i poremećaji povezani sa fragilnim X".

Ovo je prva međunarodna konferencija ovog tipa u regionu, kao i u Jugoistočnoj Evropi.

Konferecija je počela juče i traje i danas, u organizaciji Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije "Dr Vukan Čupić", a pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

Radojičić je rekao da na ovom kongresu učestvuje 130 eksperata iz regiona, Evrope, ali i celog sveta, posebno iz Amerike, koji će govoriti o retkom poremećaju, odnosno vezi autizma i fragilnog hromozoma.

"U pitanju je nova oblast u medicini, genetici, novi modus naučnog istraživanja i mislim da je veoma važno da ovakve eksperte imamo danas u Beogradu. Ovaj skup se održava zahvaljujući profesoru Dejanu Budumiroviću, to je naš lekar, Medicinski fakultet je završio u Beogradu, a sada radi kao profesor na čuvenom Džons Hopkins institutu", naveo je on.

Gradonačlnik očekuje da će tokom dva dana ovi stručnjaci imati veoma plodonosne razgovore ipredavanja.

"Za mene, kao gradonačelnika je posebno značajno što će naše male pacijente narednih dana pregledati najveći svetski stručnjaci, imaće konsultacije sa njihovim porodicama i pomoći im u lečenju složenih bolesti. Ovi stručnjaci će raditi na tome da se centar za fragilni X, koji se nalazi na Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije, razvije te da postane regionalni centar za ovaj deo Evrope", istakao je Radojičić.

Kako je rekao, to je i prilika da naši lekari nastave da se bave ovim neurorazvojnim oboljenjima, što može doprineti razrešavanju mnogih problema u ovoj oblasti.

Radojičić je izrazio zadovoljsvto što će Beograd dva dana biti mesto u kome se svetski naučnici bave ovom temom.

"Ovaj skup je podržao Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu i Ministarstvo zdravlja Republike Srbije. Veoma je važno da Beogradski univerzitet i naši lekari imaju kontakt sa svetskim univerzitetima, da razmenjuju iskustva, da učestvuju u značajnim naučno-istraživačkim radovima i tako daju doprinos i našem univerzitetu", zaključio je gradonačelnik.

Profesor Dejan Budimirović sa Instituta Džons Hopkins u Baltimoru je zahvalio Radojičiću na prepoznavanju značaja ove teme.
"Ovo je veoma značajno kako bismo pomogli deci, problem autizma je rastući, a problem fragilnog X iako nije toliko zastupljen je najviše studiran model. Dijagnostika postoji, za to postoji test, to je medicinska dijagnoza za razliku od autizma koji je poremećaj u ponašanju", naglasio je Budimirović i dodao da je želja gostujućih lekara da prenesu dosadašnja znanja u toj oblasti.

Docent na Medicinskom fakultetu Dragana Protić je izrazila zadovoljstvo zbog održavanja ovako značajnog skupa u Beogradu.

"Naši gosti su najeminentniji predavači iz SAD-a, a to su najeminentniji profesori u ovoj oblasti u celom svetu koji će preneti sva svoja znanja našoj stručnoj javnosti. Benefit ovoga imaće pacijenti i njihove porodice", kazala je ona, saopštio je Beoinfo.

Na svečanosti u Starom dvoru govorio je i akademik prof. dr Nebojša Lalić, dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu koji je naglasio da je posebno zadovoljan zbog toga što je pod krovom našeg Medicinskog fakulteta ostvarena jedna ovako značajna saradnja sa čuvenim američkim institucijama i njihovim ekspertima.

Na skupu učestvuju predavači iz SAD-a, stručnjaci iz celog regiona, zatim Austrije, Španije, Turske, Gruzije, Filipinskih ostrva, Bugarske, Rumunije i drugih zemalja.

Fragilni X je genetsko oboljenje, puna mutacija tog gena dovodi do neurorazvojnog oboljenja Fragilni X sindrom , a 60 odsto dece sa fragilnim X sndromom imaju i autizam.

Reč je o teškom intelektualnom oštećenju, u ovom slučaju deca ne govore i imaju velikih problema u ponašanju.

Beograd od prošle godine ima centar zahvaljujući kojem postoji mogućnost da se deca testiraju najsavremenijim dijagnostičkim testovima. Beograd ne zaostaje za svetskim centrima ovog tipa, a svako dete koje ima aurizam mora da se testira i na ovo oboljenje, navodi se u saopštenju.