Zdravlje

Stižu li nove zalihe? Potrošena gotovo sva količina vakcine protiv gripa

Izvor mondo.rs

Statistike kažu da je reč o rekordanom odzivu građana.

Sredinom oktobra je u Srbiju stiglo 290.400 doza četvorovalentne vakcine protiv gripa, što je 50.000 doza više nego prošle godine. Neophodnost povećanja broja ispratila realnu sliku na terenu, odnosno podatak da se sve veći broj građana Srbije javlja na vakcinaciju, što dokazuje i informacija da su sada, mesec dana kasnije, gotovo sve količine potrošene.

Statistike kažu da je reč o rekordanom odzivu građana.

U Institutu za javno zdravlje "Batut" kažu da su u toku preraspodele preostalih količina vakcina po domovima zdravlja, a postoji i mogućnost nabavke dodatnih doza vakcine protiv gripa.

Direktor Doma zdravlja "Palilula" dr Aleksandar Stojanović kaže da je to znak da su pacijenti shvatili da treba da se vakcinišu.

"Na vreme smo dobili vakcine, ali su nestale, što ne znači da ih neće biti", rekao je dr Stojanović za RTS, ističući da je u tom domu zdravlja interesovanje za 80 odsto veće nego prošle godine.

Dr Stojanović  napominje i da nema epidemije gripa nema, kao ni većih gužvi u domovima zdravlja.

"Ako imate simptome, idite kod lekara, nemojte sami da se lečite", poručio je i savetovao i građanima da izbegavaju prostorije sa mnogo ljudi i da se oblače u skladu sa vremenskim prilikama.

Tagovi