Zdravlje

U Pomoravskom okrugu potrošene sve vakcine protiv gripa, ali stižu nove

Izvor MONDO/Tanjug

Odziv građana na vakcinaciju protiv gripa je rekordan, a u Pomoravskom okrugu su već potrošene sve vakcine i poručena je nova doza.

U Domovima zdravlja Pomoravskog okruga potrošene su sve količine vakcina protiv sezonskog gripa koje su stigle polovinom oktobra, a naručene su i očekuju se dodatne količine, izjavio je infektolog u Zavodu za javno zdravlje (ZZJZ) za Pomoravski okrug u Ćupriji dr Ivica Jocić.

Domovi zdravlja nemaju vakcine od 14. novembra, precizirao je Jocić u izjavi Tanjugu.

ZZJZ u Ćupriji dobio je 7.000 doza vakcine protiv sezonskog gripa za šest opština Pomoravskog okruga, 835 doza više nego ranije i distribuirao domovima zdravlja u Jagodini, Ćupriji, Paraćinu, Svilajncu, Despotovcu i Rekovcu, objasnio je Jocić.

Dom zdravlja u Jagodini dobio je 1.900 doza, u Paraćinu 2.000, Ćupriji 700, Svilajncu 1.300, Despotovcu 600 doza i Rekovcu 500 doza, precizirao je Jocić.

Reč je o četvorovalentnoj vakcini, koja štiti od četiri soja virusa, nabavljena od Kompanije "Sanofi Paster" iz Francuske.

Epidemiolozi ZZJZ podsećaju da bi vakcinu trebalo da prime osobe starije od 65 godina, hronični bolesnici, dijabetičari, osobe koje boluju od kardiovaskularnih bolesti, ali i zaposleni u javnim službama koje su od vitalnog značaja za državu: prosvetni radnici, policija, osoblje u gradskom prevozu, medicinski radnici, šalterski radnici.

Gripa u Pomoravskom okrugu nema, a ZZJZ, od 1.oktobra, vrši nadzor nad bolesnima sa kliničkom slikom sličnom gripu.

Ministar zdravlja: Za dve nedelje stižu nove doze

S obzirom na to da je odziv na vakcinaciju u celoj Srbiji mnogo veći nego inače, Pomoravski okrug nije jedini gde su potrošene sve vakcine. 

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da Srbija prvi put jedina u regionu ima sve količine vakcine protiv gripa u predviđeno vreme, navodeći da je procenat vakcinacije veći nego ranije.

"Srbija je odradila kampanju i objasnila ljudima šta znači vakcina. Imali smo 300.000 vakcina ostali smo na 9.000 vakcina. U narednih nedelju dana ili dve nedelje stižu nove, dodatne količine i biće ih u svim domovima zdravlja", rekao je Loncar na TV Pink.