Zdravlje

Kad ni lekovi ne pomažu: Kod hroničnog bola u leđima - ovo je SPAS!

Izvor mondo.rs

Evo kako da se brzo i na lak način oslobodite bolova u lumbalnom delu leđa.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Ako dosta vremena prvodite u sedećem položaju, a i "krštenica vam je malo požutela", vrlo je verovatno da se svakodnevno borite sa bolovima u leđima.

Ovi bolovi najčešće su locirani u lumbalnom delu (donji deo) i, nažalost, kod njih lekovi retko pomažu.

Medikamenti na bazi acetaminofena (tylenol), a koje najveći broj ljudi koristi, zapravo uopšte nisu delotvorni, kažu stručnjaci sa Medicinskog fakulteta na Harvardu.

Američki lekari savetuju da probate ova tri načina koja, po njihovom stručnom mišljenju, provereno pomažu kod ovih tegoba.

Prošetajte

Najjednostavniji recept za bol u leđima je hodanje od 20 do 40 minuta nekoliko puta nedeljno. Bol u leđima obično nastaje kada se mišići skupljaju i stežu. Hodanje ne samo da ih rasteže, nego i jača mišiće leđa i stomaka koji podržavaju kičmu, pa je manja verovatnoća da se oni skrate i uzrokuju bol. Istraživanje objavljeno u časopisu "Clinical Rehabilitation" otkrilo je da je hodanje jednako efikasno u uklanjanju bolova u leđima kao i neki oblici kancelarijske fizikalne terapije.

Oslobodite se napetosti

Zbog hroničnih bolova u leđima često imamo utisak kao da se nalazimo u začarnom rugu – usled nelagode koju trpi telo se često grči zbog čega dolazi do naprezanja mišića, a koje dalje izaziva veće bolove. Srećom, nova italijanska istraživanja otkrivaju da ukoliko svakodnevno izvojite samo 10 minuta za jednostavnu tehniku opuštanja, možete da prekinete ovaj začarani krug i smanjite bol. "Progresivno" opuštanje mišića je lak proces prilikom kojeg zatežete grupu mišića dok udišete, a zatim te mišiće opuštate dok izdišete. Na ovaj način se olakšava fizička napetost koja uzrokuje hroničan bol u leđima.

Kreme sa kamforom

Britansko istraživanje otkrilo je da osobe koje su na bolne delove mazale kreme na bazi kamfora smanjile intenzitet bola za 95 odsto u pet dana. Ova vrsta krema se tradicionalno pravi od kamforovog drveta starijeg od 50 godina, velikog zimzelenog stabla koje raste u Aziji, mada se od 20-ih prošlog veka pravi i sintetička verzija od terpentinskog ulja. Koristi se za masažu ili za obloge u slučajevima otoka ili upala, i pomaže kod bolnih promena mišića i zglobova kao i neuralgije i reumatskih bolova.

Tagovi