Zdravlje

Novi lek: NADA za žene obolele od DIJABETESA koje žele da postanu MAJKE

Izvor mondo.rs

Sjajna vest za žene obolele od šećerne bolesti koje zbog komplikacija izazvanih ovom bolešću nisu uspevale da iznesu trudnoću.

Naučnici su otkrili lek koji može da pomogne u pripremi materice za trudnoću, čime će se u značajnoj meri smanjiti rizik od pobačaja kod žena dijabetičara.

Lek po imenu "sitagliptin" mogao bi da ulije nadu za potomstvo na hiljadama žena obolelim od šećerne bolesti koje su zbog komplikacija izazvanih ovom bolešću jednom ili više puta imale pobačaj.

"Sitagliptin" je povećao broj matičnih ćelija u materici žena za 68 odsto, otkrio je eksperiment koji su sproveli naučnici Univerziteta Vorvik.

Trideset osam žena, starosne dobi između 18 i 42 godine, učestvovalo je u studiji. Ispitanice su u prošlosti u proseku imale po pet spontanih pobačaja. Polovini je data tableta "sitagliptina" tokom tri menstrualna ciklusa, dok su ostale dobile placebo pilule.

Na početku i na kraju rađene su im biopsije, kako bi se utvrdio broj matičnih ćelija prisutnih pre i na kraju eksperimenta. Žene koje su uzimale sitagliptin imale su za oko dve trećine više matičnih ćelija u materici na kraju lečenja. Kod placebo grupe nije uočeno povećanje u količini ovih ćelija.

Na osnovu rezultata eksperimenta, istraživači su zaključili da ovaj lek pomaže u zaštiti posebnih ćelija koje su zadužene da "sačuvaju" plod u materici.

Prethodna istraživanja istog tima Univerziteta Vorvik već su pokazala da je nedostatak matičnih ćelija glavni uzrok čestih pobačaja kod žena obolelih od dijabetesa.

"Poboljšali smo okruženje u kojem se embrion razvija, što će, nadamo se, povećati šanse pacijentkinja da do kraja iznesu trudnoću. Iako je ovo istraživanje prvenstveno osmišljeno kako bi se testiralo da li postoji mogućnost da se uz "sitagliptin" poveća prisustvo matičnih ćelija u materici, praćenjem učesnica studije, ustanovljeno je da pozitivno deluje i na "održivost" ploda i smanjuje rizik od spontanog pobačaja", rekla je profesorka Šioban Kvenbi.