Zdravlje

Lek za bronhitis može da USPORi napredovanje NEIZLEČIVE BOLESTI

Izvor mondo.rs

Najnovija studija donosi ohrabrujuće vesti.

Lek koji razgrađuje sluz kod pacijenata obolelih od bronhitisa mogao bi da uspori progresiju Parkinsonove bolesti, otkrila je nova studija.

Ambroksol je dizajniran da olakša kašalj uklanjanjem sluzi u plućima pacijenata obolelih od respiratornih bolesti.

Najnoviji eksperiment je otkrio da ovaj lek može da pomogne obolelim od Parkinsonove bolesti, tako što u ćelijama uklanja naslage mukusa, što je nešto što organizam ovih pacijenata do sada nije bio u stanju da uradi.

Studija je otkrila da lek povećava nivo proteina zvanog glukocerebrosidaza (GCase), a koji pomaže uklanjanje “naslaga” u ćelijama, a samim tim ih duže drži zdravim i usporava napredovanje Parkinsona.

Istraživači sa Univerzitetskog koledža u Londonu i Kraljevske bolnice tokom šest meseci su testirali lek na 17 pacijenata obolelih od Parkinsonove bolesti. Otkrili su da ambroksol može da poveća nivo ovog proteina.

"Svi trenutni lekovi bave se samo simptomima ovog stanja, ali ne čine ništa kako bi odložili napredovanje Parkinsonove bolesti. Ako dodatna studija pokaže da ambroksol može da poboljša zdravlje i funkciju ćelija, to može usporiti napredovanje Parkinsona", izjavio je dr Sajmon Stot, britanski lekar koji se bavi proučavanjem Parkinsonove bolesti.

Parkinsonova bolest je neurološki poremećaj koji dovodi do učestalih nevoljnih pokreta različitih delova tela obolelih. Kao posledica napredovanja ove bolesti, kod obolelih se mogu javiti mentalni i psihički poremećaji. Najčešće se javlja kod starijih osoba, mada postoje i primeri obolelih mlađih od 50 godina. Izaziva ukočenost mišića, sporo kretanje, drhtanje, poremećaj sna, hronični umor i može dovesti do teške invalidnosti.