Brojne studije su pokazale da ishrana koja je siromašna kalcijumom dovodi do bržeg gojenja, jer utiče na povećanje masnih ćelija. Tu na scenu stupa jogurt koji je bogat ovim mineralom, kao i fosforom, cinkom, belančevinama, vitaminima B2 i B12, kao drugim važnim nutrijentima.
Stručnjaci su dokazali da su osobe sa viškom kilograma, koje su svoj dnevni jelovnik obogatile sa tri porcije nemasnog jogurta, izgubile 22 % više težine i 61 % više masti od osoba koje nisu unosile dovoljno kalcijuma kroz hranu. A benefiti ovog napitka su posebno došle do izražaja u regiji stomaka. Ljubitelji jogurta su topili čak 81 % više sala sa stomaka od onih koje ga ne piju!
Topi masti, a ne mišićnu masu
Eksperiment koji su sproveli stručnjaci Univerziteta u Tenesiju je pokazao da se jogurt obračunava sa viškom sala, dok istovremeno čuva mišićnu masu. U studiji koja je trajala tri meseca, ispitanike su podelili u dve grupe. Prva grupa je tri puta dnevno pila po 180 ml nemasnog jogurta, obezbeđujući tako oko 1.100 miligrama kalcijuma dnevno. Druga grupa je samo jednom dnevno pila jogurt i tako unosila od 400-500 miligrama kalcijuma. Važno je napomenuti da ispitanici nisu bili na redukovanom režimu ishrane. Po završetku studije, obe grupe ispitanika su smanjile telesnu težinu, s tom razlikom što je prva grupa postigla bolje razultate u proseku za 30 % i zadržala je optimalnu mišićnu masu.
Pravila dijete
Princip dijete s jogurtom jeste da se bazira na zdravim namirnicama, s tim što su količine ograničene. Tako, dnevno vam je dozvoljeno da unesete:
* 400 ml jogurta
Ovu količinu treba da podelite na tri obroka. Za bolje rezultate ili ako imate problema sa povišenim holesterolom, preporučuje se da koristite malomasni ili nemasni jogurt.
* 100 ml voćnog jogurta
Ovo je užina. S obzirom na to da su da su voćni jogurti kaloričniji, stručnjaci smatraju da predstavljaju savršen međuobrok koji će vas zasititi i utoliti vaše potrebe za slatkim.
* 100 g mesa
Preporučuje se da ga jedete za ručak. Od vrste mesa dozvoljena je riba, teletina, piletina i ćuretina (bez kožice i masti). Možete da ga pržite bez masnoće (na teflonu ili grilu) ili kuvate. Ako u početku dijete osetite slabost, količinu mesa za ručak možete da povećate za još 100 g.
* 2 kuvana jajeta
Jaja su dobar izor proteina, pa je zato najbolje da ih konzumirate za večeru.
* 300 g voća
Možete ga jesti u bilo koje doba dana, samo je važno da ne preterujete s količinom. Zabranjeno je voće s velikom količinom šećera poput grožđa.
* 300 g povrća
Povrće se preporučuje za ručak i večeru. Od vrste povrća preporučuju se paradajz, rotkvice, krastavac, paprika, boranija, tikvice, zeleno lisnato povrće, dok skrobne namirnice treba izbegavati. Priprema se bez masnoće, najbolje je da bude bareno ili grilovano. Namirnice koje nisu dozvoljene u ovoj dijeti su hleb, testenine, slatkiši i gazirani sokovi. Takođe, svakog dana se preporučuje po šolja zelenog čaja koji, zahvaljujući katehin polifenolima, ubrzava metabolizam.
Bolje varenje
Poznata su probiotička svojstva jogurta i njegov uticaj na održavanje crevne flore. U našem probavnom traktu je prisutno od 400 do 500 različitih vrsta bakterija i većina njih nas štiti od infekcija. Ipak, postoje one koje mogu da nam naruše zdravlje, posebno kada crevna flora nije uravnotežena, do čega dolazi usled stresa, upotrebe antibiotika, loše ishrane... Zahvaljujući svom pozitivnom uticaju na crevnu floru, dijeta sa jogurtom ubrzava varenje hrane, eliminiše toksine, pa samim tim i podstiče mršavljenje. Osim toga, kalcijum kojim je ova namirnica bogata, povoljno deluje na kosti i sprečava nastanak osteoporoze.
Primer jelovnika za jedan dan
Zbog skromne kalorijske vrednosti, ova dijeta se ne preporučuje da se drži duže od 14 dana, a za to vreme se očekuje da oslabite između pet i šest kilograma.
Doručak: pola šolje toplog zelenog čaja bez šećera, 150 ml jogurta sa 150 g smrznutih malina, pola šolje razblaženog soka od nara ili pomorandže
Ručak: porcija hladne supe od povrća (100 g) bez testenine, 100 g kuvanog ili bez masnoće pečenog mesa sa 100 g salate od krastavaca ili paradajza, 100 ml jogurta
Užina: 100 ml voćnog jogurta
Večera: pola šolje toplog zelenog čaja bez šećera, 100 g barene boranije sa 150 ml jogurta