Zdravlje

Kamere kontrolišu putnike na aerodromu 24 časa, za sada bez koronavirusa

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Za sada u Srbiji nema razloga za paniku kada je reč o pojavi koronavirusa - termovizijske kamere kontrolišu putnike na aerodromu 24 časa i do sada nije bilo putnika sa povišenom temperaturom.

Termovizijske kamere na aerodromu Nikola Tesla u protekla dva dana, od kada su postavljene, nisu registrovale putnike sa povišenom temperaturom koja je prvi znak upozorenja na mogući rizik od koronavirusa, kaže inspektor iz Odseka za sanitarno nadzor za granično područje Beograda Raša Milanov.

Svi putnici koji ulazu u Republiku Srbiju kroz aerodrom Nikola Teska obavezno prolaze kroz zonu koja je pokrivena termovizijskim kamerama, a taj proces je ispratila i Tanjugova ekipa, kada je kontrolu prošlo i dvadesetak kineskih putnika, uz ostale, koji su doputovali avionom iz Moskve.

Milanov objašnjava da posmatranje na monitoru u službenim prostorijama pored pasoške kontrole obavlja sanitarni inspektor koji, ukoliko uoči "sumnjiv slučaj" može neposredno da kontaktira sa putnikom.

"Putnik se, predviđeno je, onda izdvaja, vodi se sa njim epidemološko-anamnestički razgovor, uzimaju osnovni podaci i procenjuje da li ima razloga za zdrastveni nadzor ili neku drugu meru koja je predviđena Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, a koji je u skladu sa međunarodnim zdrastvenim Pravilnikom iz 2005. godine", objašnjava Milanov.

Objašnjavajući rad termovizijskih kamera koje su, kako je rekao, najsavremenije u odnosu na sličnu opremu koje poseduju zemlje u okruženju, kazao da je donja granica telesne temperature koja pokreće upozorenje na monitorima 37,9 stepeni.

"Od nedavno smo tehnički bolje opremljeni, instalirane su termovizijske koje mogu identifikovati lica koja ulaze u zonu našeg posmatranja, odnosno opservacije ukoliko imaju povišenu temperaturu koja je indikovana za ovu vrstu virusa", dodaje Milanov.

Kada je reč putnicima koji se kontrolišu i koji dolaze iz Kine, Milanov kaže da je posao sanitarnih inspektora otežan zbog nemogućnosti da se utvrdi ko od putnika dolazi iz Kine.

"Taj posao je na graničnoj kontroli, ali u fokusu su letovi iz Istanbula kao jedno od najvećih vazduhoplovnih čvorišta koji povezuje region sa drugim kontinentima sveta.

Takođe, on dodaje da je u ovom slučaju dobro što Srbija nema direktne letove iz Kine, ali dodaje da su stalni fokus inspekcije pre svega putnici koji dolaze iz Afrike.

Milanov ne očekuje da će se biti nekih ozbiljnih slučajeva u Srbiji povezanih sa koronavirusom.

"Ne očekujem da će takvi putnici doći. Prema informacijama koje dobijamo iz Svetske zdrastvene organizacije, u samom žarištu postojanja epidemije obavlja se detaljna kontrola, ograničena su kretanja u gradu u kome se virus pojavilo. Malo je veći problem to što je u toku njihova Nova godina i što će kretanje kineskih putnika biti možda povećano, ali realno do sada nismo imali nikakvih slučajeva kada je reč o ulasku takvih putnika u Republiku Srbiju", objašnjava on.

Milanov dodaje da je dobro što se danas kamere postavljaju i na niški aerodrom, ali navodi da se u ovoj vazdušnoj luci obavlja pre svega čarter saobraćaj sa zemljama Zapadne Evrope.

Inače, Granična sanitarna inspekcija je služba koja redovno postoji na aerodromu Nikola Tesla u Beogradu i na drugim graničnim prelazima gde je to epidemološki potrebno. Ona postoji kao i pasoška i carinska kontrola i sprovodi se redovna kontrola putnika u međunarodnom saobraćaju i sredstvima u međunarodnom saobraćaju na karantinske zarazne bolesti, posebno opasne zarazne bolesti.