Zdravlje

ISPRAVKA: Koronavirus nije stvoren u laboratoriji kako bi uništio kinesku ekonomiju

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Na portalu Mondo objavljena je vest sa potpuno neutemeljenim tvrdnjama o nastanku korona virusa.

Na portalu Mondo 23.1.2020. objavljena je vest pod naslovom "Srpski epidemiolog i virusolog: Koronavirus je možda i VEŠTAČKI STVOREN!" kojom je širena teorija zavere da je "mutacija korona virusa izazvana veštački u laboratoriji" i da je to "biološki rat", kao i da je "virus pušten da oslabi kinesku ekonomiju". Za sve navedeno ne postoje ni dokazi, ni pouzdani argumenti.

Brojni mediji, poput AFP-a, Radio Kanade i Lupe bavili su se lažnim tvrdnjama o "poreklu virusa" i utvrdili da su takve "teorije" potpuno neutemeljene. 

Citirani dr Petrović je i u ranijim medijskim nastupima iznosio tvrdnje o virusu koji je "pušten iz laboratorije", pa je tako i na Radio-televiziji Srbije u martu 2017. govorio i o epidemiji velikih boginja u Jugoslaviji 1972. i tom prilikom demantovao zvaničnu verziju o nultom pacijentu koji se zarazio virusom u Meki i doneo ga na prostor nekadašnje Jugoslavije. Takođe, govorio je i o tome da je zika virus takođe "biološko oružje".

Predrag Kon, načelnik Jedinice za zarazne bolesti beogradskog Zavoda za javno zdravlje oštro je odbacio teorije zavere o korona virusu. "Spekulacije da je virus stvoren laboratorijski su stvarno besmislene. Ne može čovek da kaže da je to nemoguće, ali to bi bio previše jednostavan odgovor na ogromno pitanje šta se zaista dešava u prirodi pa se pojavljuju ovi virusi."