Zdravlje

Vatreni fudbalski navijači ugrožavaju svoje zdravlje, rizikuju infarkt

Izvor mondo.rs

Nova studija pokazala je da su pasionirani navijači pod opasnim nivoima stresa tokom utakmice

Pasionirani fudbalski navijači doživljavaju toliko intenzivan fizički stres dok gledaju svoj tim da dovode sebe u opasnost od infarkta, pokazalo je jedno istraživanje.

Kako prenosi BBC, tim sa Oksforda ispitao je pljuvačku brazilskih navijača tokom istorijske utakmice i poraza njihovog tima od Nemačke na Svetskom prvenstvu 2014. godine. Istraživači su otkrili da je hormon kortizol drastično skočio tokom te polufinale utakmice, koju je Nemačka dobila 7:1.

Ovo može biti opasno jer povišava krvni pritisak i opterećuje srce. Istraživači nisu otkrili nikakve razlike između muškaraca i žena, uprkos verovanju da su muškarci više vezani za svoje fudbalske timove.

"Navijači koji su snažno vezani za svoje timove, odnosno, koji imaju jak osećaj da su jedno sa ekipom, doživljavaju najveći fiziološki stres tokom gledanja utakmice", rekla je doktorka Marta Njuson, istraživač sa Centra za studije društvene kohezije na Oksfordu.

"Navijači koji su manje predani i koji povremeno prate utakmice takođe doživljavaju stres, ali ne tako ekstremno", dodala je ona.

Povišeni nivoi kortizola tokom dužeg vremena mogu da zgrče krvne sudove, povise pritisak i oštete već oslabljeno srce.

Povišen kortizol takođe kod ljudi izaziva osećaj nadolazeće propasti, odnosno da im je život u opasnosti ili da su napadnuti.

Prethodna istraživanja pokazala su da je povišen broj srčanih udara u danima kada se igraju važne utakmice, bez obzira da li se navija za klub ili za zemlju.

Navijači se protiv ovoga bore humorom ili grljenjem, čime umanjuju stres.

Doktorka Njuson predložila je da stadioni posle utakmica smanje nivo svetlosti i puštaju umirujuću muziku.

"Klubovi mogu da ponude i preglede srca ili druge zdravstvene mere najposvećenijim navijačima, koji najviše rizikuju povišen stres tokom utakmica", dodala je ona.