Zdravlje

Dva pacijenta zaražena koronavirusom, POLICIJA ZAPEČATILA SOBE

Izvor mondo.rs

U Italiji uvedeno vanredno stanje.

Vlada Italije proglasila je danas vanredno stanje da bi ubrzala akciju sprečavanja širenja koronavirusa nakon što su dva slučaja potvrđena u Rimu.

Saopšteno je da Italija obustavlja sve letove prema Kini i iz te zemlje posle vesti da je dvoje kineskih turista na odmoru u Italiji bilo pozitivno na testu. Par je na lečenju u izolaciji u Institutu za zarazne bolesti "Spalancani" u Rimu.

Vanredno stanje, uobičajena procedura posle prirodnih katastrofa, poput zemljotresa ili poplava, daje regionalnim vlastima specijalna ovlaštenja i ubrzava procedure. Mera će biti na snazi šest meseci, precizirala je Vlada, preneo je AFP.

Inicijalno je izdvojeno pet miliona evra za borbu protiv virusa, preneli su italijanski mediji.

Policija je zapečatila sobu u hotelu u kojoj je kineski par boravio u centru Rima. Ostali kineski turisti koji su stigli u Italiju u istoj grupi podvrgnuti su testiranju na virus. Mediji navode da je testiran i Rimljanin star 42 godine koji je radio u hotelu.

Kineski par je, prema izveštajima, stigao u Milano i potom otputovao u Rim, gđe su te osobe pre dva dana pokazale simptome.

Zdravstveni zvaničnici bolnice u kojoj se oni leče kažu da su pacijenti dobro i da će ostati u izolaciji nekoliko dana.