Zdravlje

EPIDEMIOLOG tvrdi: Nemoguće je zaštiti se od koronavirusa

Izvor mondo.rs

Smrtonosni virus je umsrtio preko 360 ljudoi do sada, a jedini način da se od njega zaštitimo jeste da živimo na pustom ostrvu, smatra stručnjak.

Od smrtonosnog koronavirusa do sada je umrlo 362 osobe, a više od 17.000 je zaraženo.

Porema poslednjim informacijama, Srbiju je za sada zaobišao ovaj smrtonosni virus, dok su u našem komšiluku, tačnije u Hrvatskoj, dva pacijenta zadržena u bolnici zbog sumnje da su oboleli od koronavirusa.

U opštu bolnicu u Vinkovcima primljena su dva pacijenta za koje se sumnja da su zaražena koronavirusom. Obojica hospitalizovanih su hrvatski državljani koji su bili na radu u Kini, a reč je o mladićima, rođenim 1996. i 1997. godine. Oni su trenutno u izolaciji, a čekaju se razulatti kako bi se videlo da li su zaraženi ovim opasnim virisom.

O tome da je gotovo nemoguće zaštiti se od pojave ovog cvuirusa koji hara planetom, za portal 24sata.hr govorio je mr. sc. Miroslav Venus, specijalista epidemiolog. On je istakao da je koronavirus sličan SARS-u, kao i da se širi kapljičnim putem.

"Treba otvoreno reći da je, s obzirom na način širenja, gotovo nemoguće zaštititi se, osim da živite na pustom ostrvu i pod staklenim zvonom. Problem je što, za razliku od gripa, nemamo nikakvu vakcinu ni zaštitu koja bi nam pomogla", rekao je.

Inkubacija, ipak, traje dugo, zbog čega se zaraza mnogo brže širi.

"Smatra se da inkubacija traje do 14 dana. To znači da će se kod nekih ljudi simptomi manifestovati ranije, kod drugih kasnije, ali ako nakon 14 dana od kontakta s obolelim nije bilo simptoma, bolest se neće razviti. Simptomi su nespecifični, a variraju od problema s disanjem, bolova u mišićima, osećaja malaksalosti i visoke temperature. Za razliku od gripa, koronavirus je skloniji da napdne donji disajni trakt, odnosno dušnik i pluća. Kod gripa je pneumonija teška posledica bolesti, a koronavirus sam po sebi izaziva upalu pluća. "

Sličnost koju ova bolest ima sa gripom jeste i u tome što najčešće napada ljude s drugim hroničnim bolestima.

"Ipak, koronavirus je opasniji jer je smrtnost u procentima daleko veća nego kod gripa. Konkretno, to znači da je smrtnost kod gripa manja od jedan odsto, dok se kod koronavirusa kreće između dva i tri odsto."