Zdravlje

UZBUNA: Sumnja na koronavirus u Dubrovniku, pacijent nije bio u Kini

Izvor mondo.rs Izvor index.hr

U Hrvatskoj postoji sumnja da muškarac, koji nije bio u Kini, ima koronavirus - čekaju rezultate.

Najnoviji podaci govore da je u svetu 20.606 obolelih, a od toga 190 izvan Kine, dok je 427 umrlih. Na području Evropske unije je 27 zaraženih. U Hrvatskoj i dalje nema obolelih, ali svaki dan pojavi se neki novi sumnjivi slučaj.

Jutros je objavljeno da je hospitalizovan muškarac iz Dubrovnika koji ima blage simptome.

"Hrvatski državljanin starosti 30 godina je sinoć hospitalizovan zbog sumnje na koronavirus. Sam pacijent je dobrog opšteg stanja. Putovao je na Daleki istok, ali nije bio u samoj Kini. Poduzete su sve predviđene mere predostrožnosti, nalazi su poslati u Zagreb, a rezultate očekujemo sutra", rekao je za Index.hr upravnik Opštee bolnice Dubrovnik dr. Marijo Bekić.

"Provedene su mjere prema pacijentu i osoblju. Imamo poseban ulaz, izolaciju, poseban pribor. Jako dobro smo se školovali na dosadašnjim iskustvima ospica i gripe. Oprezniji smo od traženog standarda", poručio je ravnatelj Bekić dodatno za Hinu.

U podne su se javnosti obratili iz HZJZ-a.

Izneli su najnovije informacije o koronavirusu. Javnosti se obratio voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a dr. sc. Bernard Kaić. On je takođe spomenuo slučaj iz Dubrovnika rekavši kako sumnja da će nalaz biti pozitivan.

Kaić je rekao i da je nemoguće da se virus ne pojavi u Hrvatskoj ako se epidemija nastavi.

"Ako se ovako nastavi iduća dva meseca, nemoguće je da neko od zaraženih ne dođe u Hrvatsku", zaključio je Kaić i dodao da ipak ne treba paničiti.