Zdravlje

Rusi imaju rešenje za smrtonosni virus: Lek za koronavirus postoji?

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Kinezi traže od Rusa da testiraju njihov lek za koji veruju da može da izleči koronavirus.

Kineski generalni konzulat kontaktirao je uralsko odeljenje Ruske akademije nauka (RAS) povodom isporuke leka triazavirina u Kinu, izjavio je novinarima predsednik Ruske akademije nauka Aleksandar Sergejev.

Prema rečima zamenika ministra zdravlja Rusije Sergeja Krajevoja, Kina testira triazavirin u borbi protiv koronavirusa, preneo je TASS.

Lek je već poslat u rusku ambasadu u Kini radi zaštite zaposlenih i članova njihovih porodica.

"Konzul za nauku i tehnologiju kineskog generalnog konzulata u Jekaterinburgu kontaktirao je uralsko odeljenje RAS-a, tražeći pomoć u slanju leka triazavirin radi lečenja koronavirusa", rekao je Sergejev.

"Kina je zatražila 500 pakovanja ovog leka", naveo je Sergejev i dodao da su se sa predstavnicima konzulata sastali 28. januara kada su oni izrazili spremnost da kupe lek.

Prema rečima predsednika Ruske akademije nauka, u skladištu u Novouralsku ima 800 kilograma ovog leka, koje je RAS spreman da pošalje u Kinu.

Aleksandar Petrov, predsednik Upravnog odbora Medsinteza koji proizvodi triazavirin, rekao je da fabrika mo?e da radi non-stop, ako lek prođe test za lečenje bolesti.