Zdravlje

POTVRĐENO: Koronavirus stigao u Hrvatsku, zaražen mladić

Izvor mondo.rs Izvor SRNA

Nakon što je javnost obaveštena da je devet potencijalno zaraženih smrtonosnim virusom primljeno u riječku bolnicu, potvrđena je vest o prvom obolelom.

U Hrvatskoj je potvrđen jedan slučaj zaraze koronavirusom, a reč je o mlađem čoveku, koji je hospitalizovan na Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu, rekao je premijer Andrej Plenković.

Plenković je rekao da je stanje pacijenta dobro i da će javnost biti redovno obaveštavana o svemu što je bitno.

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je da će se zdravstvene službe sada usmeriti na kontakte koje je zaraženi muškarac ostvario.

"Ulazimo u fazu koja je u nešto višoj pripravnosti nego što je bila sada. To je bolest koja je slična gripu. Ne očekuju se veće komplikacije. Zdravstveni sistem je spreman i radimio sve na sigurnosti naše nacije", rekao je Beroš.

On je rekao da se u Hrvatskoj preduzimaju sve mere koje su potrebne i poručio je građanima da ne treba dizati paniku, preneli su hrvatski mediji.

"To je bolest koja u najvećem broju slučajeva ne ostavlja teže posledice. Više od 80 odsto bolesnika ima blaži oblik bolesti. Neki ni ne znaju da su to preboleli. Ona je poput običnog gripa i nema razloga za strah. Mi smo spremni, ali moraćemo biti malo oprezniji. Koordiniramo sve aktivnosti", naglasio je Beroš.

On je potvrdio da je tokom noći u KBC Rijeka stiglo još devet pacijenata koji su zbog boravka na sumnjivom području odmah smešteni u izolaciju.

Prema negovim riječima, Hrvatska je spremna da zatvori granicu, ukoliko to struka zatraži, ali da to zasad nije potrebno.