Zdravlje

U Hrvatskoj ima sumnje na virus korona, čekaju se rezultati testiranja

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

U Hrvatskoj se čekaju rezultati testiranja nekoliko osoba na virus korona, izjavio je tamošnji ministar zdravlja.

Hrvatski ministar zdravlja Vili Beroš izjavio je danas da se čekaju rezultati testiranja više osoba na koronavirus i dodao da postoji sumnja da je i devojka prvog pacijenta zaraženog tim virusom takođe pozitivna, jer je pokazala simptome bolesti.

On je to rekao nakon povratka iz Rima, gde je za zvaničnicima Italije dogovorio da se granice Hrvatske sa tom zemljom ne zatvaraju, prenosi hrvatska televizija Nova.

"On je u ovom trenutku stabilnog stanja, međutim čujem da njegova devojka takođe ima znakove, stoga će ući u proceduru, biće pregledana, verovatno testirana i videćemo šta i kako dalje s njom", rekao je Beroš.

Govoreći o tome što je KBC Zagreb otkazao operacije koje nisu hitne, Beroš je rekao da je zabrana poseta jedina razumna mera, ali da je odluka da se odlože operacije koje nisu hitne bez osnove.

"Naravno da ću konsultovati epidemiološku struku, zatražiti njihove decidirane, egzaktne preporuke i zatim odlučiti o tim merama", rekao je Beroš.

U Srbiji su svima koji su juče testirani na virus korona rezultati negativni, a srpski ministar zdravlja poručio je da nema mesta panici:

Istakao je i da više ljudi umre od gripa:

Pored Kine u kojoj je počela epidemija, virus korona se proširio u još 39 zemalja. Do sada su slučajevi zaraze viusom korona registrovani u Južnoj Koreji, na Tajlandu, Italiji, Kini, Japanu, Kuvajtu, Iranu, Singapuru, Hrvatskoj, Alžiru, Austriji, Švajcarskoj, SAD, Bahreinu, na Tajvanu, u Nemačkoj, Kanadi, Francuskoj, Španiji, Iraku, Omanu, Avganistanu, Izraelu, Velikoj Britaniji, Libanu, Australiji, Egiptu, Malaziji, Indiji, UAE, Vijetnamu, Filipinima, Belgiji, Rusiji, Švedskoj, Finskoj, Šri Lanka, Kambodži i Nepalu.