Zdravlje

Dvoje obolelih u Republici Srpskoj - zaraženo i DETE prvog pacijenta!

Izvor mondo.ba

Ministar zdravlja i socijalne zašitite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je danas da je prvi pacijent u Srpskoj koji je zaražen virusom korona iz Banjaluke, kao i da je i njegovo dete pozitivno na ovaj virus.

Izvor: Mondo

"Reč je o sredovečnoj osobi koja se vratila iz Italije gdje je radila. On je izolovan u UKC i njegovo stanje je dobro. Dete je učenik banjalučke Osnovne škole 'Branko Ćopić", istakao je Šeranić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je rekao da se zaraženo lice u skladu sa preporukama po dolasku iz Italije javilo u zdravstvenu ustanovu kako bi bilo podvrgnuto pregledu.

"Nakon pojave simptoma osoba je testirana, te je rezultat bio pozitivan. Noćas smo uradili kontakte, pa je pozitivan rezultat utvrđen i kod njegovog sina, a supruga je bila negativna na testu. Utvrdili smo i mere za školu, koje se od jutros sprovode", izjavio je Šeranić.

Šeranić je naglasio da je stepen izlečenja kod zaraženih virusom korona veoma visok.

"Oko 80 odsto obolelih ima blaže simptome, ali uprkos tome apelujem na građane da preduzmu sve prevetivne mere i da budu odgovorni prema novonastaloj situaciji. Svi koji imaju istoriju putovanja treba da se jave telefonski svom porodičnom lekaru", naglasio je Šeranić.

On je apelovao na građane da se pridržavaju preporuka s ciljem prevencije, navodeći da je poseban akcenat stavljen na ličnu higijenu.

Vlado Đajić, direktor Univerzitetskog kliničkog centra RS je rekao da je oboleli pacijent smešten na kliniku, dobrog je opšteg stanja, imao je blagu temperaturu i oseća se dobro. Dodao je da nema mesta panici, te da se problemu pristupa odgovorno.

"Ovo nije neočekivano, i moram reći da smo spremno dočekali pojavu ovog virusa u RS. Stanovništvo ne treba da brine. UKC je već renovirao staru Kliniku za plućne bolesti za potrebe karantina, a Infektivnu kliniku smo pripremili za obolele pacijente", istakao je Đajić.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je na pres-konferenciji povodom virusa korona, da je zaraženi dečak učenik osmog razreda Osnovne škole "Branko Čopić" te da je u ovoj školi nastava obustavljena do ponedeljka.

U OVOJ ŠKOLI NEMA NASTAVE

SNIMAK ŠKOLE

Kako je rekao, nastava u ostalim osnovnim školama na području Banjaluke odvija se po planu.

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske pod zdravstvenim nadzorom u Srpskoj do juče je bilo 144 lica koja su doputovala sa područja zahvaćenih virusom korona.

Dobra vest je da, prema najnovijim informacijama, u Srbiji još uvek nema zaraženih koronavirusom.

VIDEO: PREPORUKA MINISTARSTVA ZDRAVLJA SRBIJE - KAKO DA SE ZAŠTITITE OD KORONAVIRUSA