Zdravlje

Epidemiolog Predrag Kon: Može se očekivati povećanje broja zaraženih

Izvor mondo.rs

Nakon što je registrovan prvi slučaj zaraze koronavirusom u Srbiji, epidemiolog dr Predrag Kon smatra da se može očekivati pojava još zaraženih.

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da se u narednom periodu može očekivati da budu registrovani novi zaraženi virusom korona, pogotovo u Beogradu, u kojem ima najviše ljudi.

Kon je na konferenciji za novinare naveo da je prvi slučaj virusa korona u Srbiji potpuno očekivana situacija i da slede dalja ispitivanja, pri čemu će ljudi koji su bili u kontaktu sa ovim pacijentom biti stavljeni pod nadzor i, eventualno, u kućni karantin.

On je istakao da zaražene osobe ne mogu da rade, niti deca mogu da idu u škole i upozorio da bi zdravstveni radnici trebalo da se pripreme za rad u izolaciji.

Kon je poručio građanima Srbije da život nastave kao i do sada - radiće škole i vrtići, a jedino će pojedini delovi zdravstvenog sistema biti preopterećeni.

"Srećom, zbog samoizolacije prvog obolelog, nemamo ogroman broj osoba koje sada treba ispitati. Da je bila reč o nekom mladom čoveku koji se druži bilo bi daleko više posla. Situacija nije nešto bitno promenjena, pratimo šta se dešava u svetu i, za sada, mislim da je stvar u okvirima kontrole", kaže Kon.

U Srbiji je registovan prvi zaraženi virusom korona, a reč je o četrdesettrogodišnjem muškarcu iz Subotice koji je boravio u Budimpešti.

VIDEO: PREPORUKA MINISTARSTVA ZDRAVLJA SRBIJE - KAKO DA SE ZAŠTITITE OD KORONAVIRUSA