Zdravlje

"Izlečen" od koronavirusa, preminuo pet dana kasnije

Autor Nataša Petrović Izvor mondo.rs

Muškarac koji je bio zaražen koronavirusom preminuo pet dana nakon što je navodno izlečen.

Li Liang, 36-godišnji muškarac je 26. februara otpušten iz bolnice u kineskom gradu Vuhanu, nakon što su testovi pokazali negativne rezultate, tj. izlečen je od koronavirusa.

Samo pet dana kasnije, 2 marta, Li je iz hotela u kojem se nalazio u izolaciji, prebačen u bolnicu zbog problema sa disanjem i ubrzo nakon toga je preminuo. Njegova supruga kaže da su kao uzrok smrti navedeni covid-19 i "problemi sa disanjem".

Zbog ovog slučaja povećana je briga o "ponovnim infekcijama", mada kineski stručnjaci kažu da se to ne dešava često.

Kineski epidemiolog i pulmolog dr Žong Nanšan, koji je 2003. otkrio SARS, kaže da je do ovakvog ishoda došlo najverovatnije zbog testa koji se u tom trenutku koristio, a koji je bio lažno negativan.

Naime, reč je o tome da je ovaj čovek najpre primljen u privremenu bolnicu u Vuhanu, gde mu je urađen RT-PCR test, koji je dva puta zaredom bio negativan. Nakon toga je prebačen u hotel gde je trebalo dve nedelje da bude u karantinu, ali se već drugog dana supruzi žalio da su mu suva usta i nadut stomak.

Mediji izveštavaju da je on jedan od desetorice pacijenata koji su u hotel stigli iz privremene bolnice, ali ostali se do sada nisu žalili na ponovne simptome koronavirusa.

Li je prvi čovek koji je umro nakon što je "izlečen" od koronavirusa, tj. dobio je negativne rezultate, ali je u svetu poveaćn broj ljudi kojima se infekcija vraća.

Koronavirus do sada je registrovan u 86 zemalja, među kojima je i Srbija, a zaraženo je skoro 100.000 širom sveta.

VIDEO: PREPORUKA MINISTARSTVA ZDRAVLJA SRBIJE - KAKO DA SE ZAŠTITITE OD KORONAVIRUSA