Zdravlje

Subotičani: Nije nas strah od koronavirusa; Zaštitnih maski nema (VIDEO)

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

U Opštoj bolnici u Subotici, gde je u izolaciji smešten muškarac, star 43 godine, kod koga je registrovan korona virus, zabranjene posete. U apotekama u Subotici maski za lice nema, kao ni gelova za dezinfekciju ruku, pa čak ni vlažnih maramica.

U Subotici, u kojoj je zabeležen prvi slučaj koronavirusa u Srbiji, nije danas bilo moguće dobiti informacije od predstavnika Grada i zdravstvenih ustanova o eventualnim preventivnim merama koje će biti preduzete.

U Opštoj bolnici u Subotici, gde je u izolaciji smešten muškarac, star 43 godine, kod koga je registrovan korona virus, zabranjene posete. Ta mera uvedena je preventivno još pre mesec i po dana. Ispred bolnice moguće je videti da građani nose maske na licu, kao i osoblje bolnice.Novinarskim ekipama nije dozvoljen ulazak u bolnicu.

Prema nezvaničnim informacijama, muškarac zaražen korona virusom rodom je iz Bačke Topole i najpre se u tamošnji dom zdravlja javio na pregled. Nezvanično, bavi se privatnim biznisom, a nedavno mu je u poseti bila delegacija iz Italije.

Prema rečima ministra zdravlja Zlatibora Lončara, on je virus "pokupio" u Budimpešti gde mu živi sestra.

Inače, što se tiče preventivnih mera u drugim javnim ustanovama, zdravstvenim, obrazovnim u Subotici, zasad nije poznato da li će biti uvedene. Niko od predstavnika Grada Subotice nije bio danas dostupan za medije. Nije poznato ni da li će biti otkazana javna okupljanja u ovom gradu, kao što je slučaj, recimo, u Novom Sadu, gde je zbog korona virusa otkazan Novosadski onkološki kongres, koji je trebalo da bude održan od 12. do 14. marta, a pre toga i Međunarodni predolimpijski turnir u basketu, takođe.

Subotičani sa kojima je razgovarala ekipa Tanjuga kažu da nisu uplašeni, a ima onih koji napominju da će svakako biti obazriviji i još odgovorniji prema sebi i svom zdravlju.

U apotekama u Subotici maski za lice nema, kao ni gelova za dezinfekciju ruku, pa čak ni vlažnih maramica. Od jutros je potražnja za maskama i dezinfekcionim sredstvima, kažu u apotekama, još veća. Napominju da već mesec dana nema maski ni u Somboru.