Zdravlje

Zbog koronavirusa: U IZOLACIJI 7 MEDICINARA IZ BAČKE TOPOLE

Izvor mondo.rs Izvor Večernje novosti

U kućnoj izolaciji su doktorka, tehničar, tri medicinske sestre i dva laboranta.

Zbog kontakta s pacijentom iz Bačke Topole kod koga je potvrđen koronavirus, u kućnoj izolaciji nalazi se sedam medicinara.

Prema saznanjima lista, u kućnoj izolaciji su doktorka, tehničar, tri medicinske sestre i dva laboranta. Oni neće dolaziti na posao 14 dana i moraće da reaguju na svaku promenu zdravstvenog stanja.

Zaraženi I. Đ., 43-godišnji privrednik iz Bačke Topole, koji je, do sada jedini slučaj sa virusom korona u Srbiji, prebačen je u subotu iz subotičke bolnice na dalje lečenje u Klinički centar Vojvodine. Ovaj biznismen, koji pored srpskog ima i državljanstvo Mađarske, zbog stalnih skokova temperature koje je imao u noći između petka i subote transportovan je u Novi Sad nakon lekarske vizite, pišu "Večernje novosti".

VUČIĆ: BORIĆEMO SE ZA SVAKOG OBOLELOG OD BILO KOG VIRUSA

"Nakon vizite, koju su zajednički obavili subotički lekari, ali i kolege iz Beograda i Novog Sada, odlučeno je da pacijent bude prebačen u tercijarnu zdravstvenu ustanovu zbog stalnih skokova temperature koje je imao tokom noći", stoji u saopštenju na sajtu covid-19.rs.

Njegovo lečenje, kako se navodi, biće nastavljeno u KC Vojvodine pod nadzorom infektologa i ostalih lekara iz Novog Sada i Beograda. Inače, članovi porodice zaraženog negativni su na ovaj virus, a nadležni će, kako je najavljeno, narednih dana ispitati i proveriti sve ljude sa kojima je ovaj muškarac bio u kontaktu tokom prethodne dve nedelje.

PREDRAG KON: VAŽNO JE ŠTO SMO OTKRILI PRVI SLUČAJ

Inače, ovaj Topolčanin je medicinsku pomoć najpre potražio u Domu zdravlja u Bačkoj Topoli, gde su mu rekli da samo podrobnije analize mogu pokazati o čemu se radi. On je potom u privatnoj poliklinici u Subotici samoinicijativno uradio CT pluća koji je pokazao tešku upalu, kakvu i izaziva virus korona. To je prvi primetio tehničar u toj poliklinici i odmah alarmirao lekara, kao i infektivno odeljenje u subotičkoj Opštoj bolnici.

"Zbog kontakta sa zaraženim pacijentom u preventivnoj kućnoj izolaciji su doktorka, tehničar, tri medicinske sestre i dva laboranta. Oni neće dolaziti na posao 14 dana i moraće da reaguju na svaku promenu zdravstvenog stanja. S obzirom na to da je pacijent kod njih bio u sredu, već bi neki simptomi, ukoliko su zaraženi, trebalo da se pojave. Simptome korone za sada nemaju i svi se dobro osećaju. Prostorije gde su vršeni pregledi, čekaonica i drugi delovi zgrade su odmah dezinfikovani."

MINISTARSTVO ZDRAVLJA - PREPORUKE POVODOM KORONAVIRUSA

Prema nezvaničnim saznanjima, na virus korona nisu testirani samo članovi porodice, već i saradnici iz firme koji su u periodu kada se pretpostavlja da je zaražen bili sa njim u kontaktu.

"I njima je sugerisano da jedno vreme provedu u izolaciji, bar dok ne stignu rezultati testiranja. Niko od njih trenutno nema nikakve simptome i svi se dobro osećaju."

Inače, I. Đ. je neposredno pre nego što je osetio tegobe bio u poseti sestri u Budimpešti. Nezvanično, kao predstavnik preduzeća koje ima pogon u centralnoj Srbiji, nedavno je boravio u Italiji.