Zdravlje

Britanski stručnjak: "Ovo je najstrašniji virus sa kojim sam se susreo!"

Izvor mondo.rs

Vrhunski epidemiolog Ričard Hačet izjavio da je koronavirus nešto najstrašnije sa čim se susreo u karijeri i istakao da "ovo nije običan grip".

Koronavirus je uspeo u nečemu - da ujedini svet! Cela planeta je suočena sa opasnom pretnjom po živote ljudi, a razmere je još teško sagledati.

Ono što je poznato jeste da je trenutno više od 110.000 ljudi širom planete zaraženo ovim virusom, da je umrlo gotovo 4.000 ljudi, a stalno se pojavljuju novi slučajevi. U Srbiji je trenutno četvoro zaraženih koronavirusom. Irska je, recimo, otkazala najveći i najvažniji praznik - Dan svetog Patrika - što se dešava retko, gotovo nikada.

Za razliku od nekih ovdašnjih stručnjaka, koji su se i našalili sa virusom, u svetu mnogo opreznije pristupaju celom ovom problemu.

Jedan od vodećih britanskih i svetskih epidemiologa Ričard Hačet izjavio je da je koronavirus "nešto najstrašnije sa čim se susreo u karijeri".

On kaže da je koronavirus mnogo opasniji od svih dosadašnjih globalnih zaraza, a tu uključuje i SARS, MERS, ebolu...

"Ono što je najopasnije kod ovog virusa jeste kombinacija infekcije i broja slučajeva koji mogu da vode ka ozbiljnim bolestima ili čak smrtnim ishodima. A to nismo imali još od 1918. godine i Španske groznice. Ovaj virus ima potencijal da postane globalna pandemija i ovaj virus nam je već pokazao da može biti ubitačniji od običnog, sezonskog gripa", rekao je Hačet.