ZA PRIMER DRUGIMA

"Reakcija Kine na koronavirus je spasla desetine hiljada života"

Izvor mondo.rs Izvor SRNA

Ugledni medicinski časopis piše da je reakcija Kine na koronavirus bila sjajna, i da je na taj način spaseno desetine hiljada života!

Ugledni medicinski časopis "Lanset" hvali neviđene napore Kine na suzbijanju virusa korona, kojima je svela procente zaraženih na same početke epidemije i kritikuje lidere liberalno-demokratskih zemalja što nisu ništa naučili od Kineza i što su neadekvatno reagovali na pojavu virusa.

"Lanset" ističe ulogu "kineskog snažnog administrativnog sistema koji se može mobilisati u vreme pretnje, zajedno sa spremnošću kineskog naroda da sledi stroge javnozdravstvene procedure".

Mere nadzora, koje je primenila Kina, mere iscrpnog praćenja kontakata, društvenog distanciranja, ograničenja putovanja, obrazovanja javnosti o higijeni, osiguravanja vakcine za grip, te odlaganja operacija i medicinskih usluga koje nisu neophodne, mogu pomoći u usporavanju zaraze i smanjivanju pritiska na bolnice.

Zbog toga se strahuje kako će se sa epidemijom nositi zemlje koje imaju nerazvijen zdravstveni sistem i nizak kapacitet dijagnostike i intenzivne nege, poput supsaharskih, bliskoistočnih ili južnoameričkih zemalja.

"Ovaj virus nije bezazlen. On ubija. Politički odgovor na epidemiju stoga bi trebalo da odražava pretnju za nacionalnu bezbednost”, upozoravaju autori članka u "Lansetu".

U tekstu se predlaže edukacija zdravstvenih radnika za pomoć zaraženima, veća dostupnost zaštitnih maski i odela, ventilatora, kiseonika i setova za testiranje, te jačanje lanca snabdevanja. Svaka bolnica trebalo bi da formira tim za borbu sa zarazom.

Kineske mere, uključujući i karantin za višemilionske gradove, verovatno su spasile desetine hiljada života.

"Lanset" zaključuje da razvijene zemlje moraju da deluju odlučnije i da odbace strahove od negativnih ekonomskih i političkih posledica.

UPUTSTVO MINISTARSTVA ZDRAVLJA - KAKO DA SE ZAŠTITITE