Zdravlje

Beogradski Airport city se prazni, zaposleni poslati kućama!

Izvor mondo.rs

U poslovnom kompleksu na Novom Beogradu pod nazivom "Airport city", u kojem ima mnogo kompanija, pojedini zaposleni već rade od kuća, a nezvanično zgrade se prazne.

Koronavirus je stigao i u Srbiji, gde su zabeležena četiri slučaja, uključujući dve devojke koje rade u strogom centru grada.

Poslovni svet u Srbiji priprema se za eventualno masovnije širenje koronavirusa, što podrazumeva izradu planova za eventualnu pojavu virusa u kolektivu, rad zaposlenih od kuće i testiranje funkcionisanja u kriznoj situaciji. Jedan od vodećih stručnjaka u svetu, Britanac Ričard Hačet rekao je za koronavirus da je "nastrašniji sa kojim se do sada susreo".

Prema informacijama Monda, pojedine velike IT kompanije već su poslale zaposlene da rade od kuće. Takav je slučaj sa pojedinim kompanijama koje imaju sedišta u "Airport city" na Novom Beogradu, gde su zaposlenima rekli da napuste zgrade i odu kućama.

Jedan od obolelih od koronavirusa je kineski državljanin, radi u kompaniji Huawei u Beogradu koja ima sedište u Airport sitiju.

Evo današnjeg snimka te zgrade:

Direktor Izvršne kancelarije Inicijative Digitalna Srbija Nebojša Đurđević rekao je za Tanjug da su kompanije u IT sektoru napravile planove kako funkcionisati u uslovima koronavirusa u državi.

Ove kompanije još ranije su suspendovale službena putovanja u inostranstvo zbog globalne situacije oko koronavirusa.Portparol Infostuda Petar Stakić kaže da većina od 200 zaposlenih, od čega je 180 u Subotici, a 20 u Beogradu, već radi od kuće, po preporuci kompanije.

Preporučeno je da nemaju satanke, da ne putuju i ako putuju da budu u samoizolaciji, kao i da nose zaštitne maske, a kompanija je napravila i svoje upustvo za ponašanje zaposlenih.

Bankarski sektor je pripremljen za krizne situacije u vezi sa korona virusom, rekao je Tanjugu generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić. Kaže da su Evropska centralna banka i Evropska bankarska federacija već poslali preporuku bankama da testiraju svoje bekap planove koje, inače, imaju sve banke.

VIDEO: PREPORUKE MINISTARSTVA ZDRAVLJA