Zdravlje

Lekari intenzivno tragaju za novozaraženima po Srbiji

Izvor mondo.rs

Od jutros u Srbiji sedmoro novozaraženih koronavirusom. Nadležni kažu da su lekari ti koji su i ih pronašli pošto su znali da su bili u kontaktu sa nosiocima virusa.

"Ove nove osobe, većina ima blage simptome i mi smo ih našli, nisu se sami javili, nego smo ih registrovali kao potencijalne nosioce virusa. To pokazukjje da znamo šta radimo, da znamo koga da testiramo. Cilj je da pronađemo osobe koje su nosioci virusa kako bi bili u bolnici i ili u kućnim uslovima ako imaju blage simptome bolesti", rekla je Darija Kisić Tepavčević iz Instituta za javno zdravlje Batut.

Ona kaže da se intenzivno radi potraga za kontaktima onih koji su već zaraženi i dodala da je svaka osoba koja je upućena na Torlak bila potencijalana sumnja.

 "Iskustvo iz Kine pokazalo je da socijalna izolacija predstavlja najjače oružje u sprečavanju širenja infekcije", kazala je ona za TV Prva.

"Bitno je da se radi intenzivno istraga na terenu u cilju utvrđivanja kontakata, da se prate i nadziru, da se spreči da dalje šire infekciju, imamo podatak za svaku osobu, što znači da je još uvek pod kontrolom situacija u našoj zemlji", rekla je Kisić Tepavčević.

Nagalasila je da su ključne mere koja je Vlada uvela - redukovanje letova na Beogradskom aerodromu i kontrola granica.

Ona je naglasila da građani koji su doputovali iz stranih zemalja koja su najjača žarišta virusa moraju da se pridržavaju odluke da budu u kućnom karantinu 14 dana, da ne idu na posao, u škole...

"Naši državljani će biti stavljeni pod nadzor. U kućnoj izolaciji treba da budu, da ne idu na posao, na fakultete, u škole, da maksimalno smanje kućne kontakte iako nemaju simptome. Moram da naglasim da 4 od 5 inficiranih osoba nema simptome ili ima blage, kao da je prehlada, osećaju se dobro, ali oko sebe mogu da šire infekciju", rekla je doktorka.

Najbitiniji je, kaže, podatak da ste došli sa područja gde je potvrđeno prisustvo infekcije ili ste bili u kontaktu sa osobom koja je tamo bila.

U Srbiji je potvrđeno još sedam slučajeva zaraze koronavirusom, tako da je broj zaraženih porastao na 12, saopštilo je jutros Ministarstvo zdravlja.