Zdravlje

Pacijentkinja u Užicu testirana na korona virus, objavljeni rezultati

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Žena koja je doputovala iz Egipta testirana je na korona virus u užičkoj bolnici, rezultati su negativni!

Institut Torlak potvrdio je da četrdesetogodišnja žena, koja je primljena u užički Zdravstveni centar sa simptomima sličnim korona virusu, nije zaražena.

Pacijentkinja koja je primljena u užičku bolnicu doputovala je iz Egipta i jedina je osoba koja je testirana na korona virus u ovom gradu.

Možda će vas zanimati

Iz užičke bolnice apeluju na sugrađane da se pridržavaju preventivnih mera, pre svega onih koje se odnose na ličnu higijenu, pranje ruku i izbegavanje masovnih okupljanja.

Epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Užice Aleksandra Andrić preporučuje da se, kao mera sprečavanja širenja respiratornih infekcija, što češće peru ruke, ako ne sapunom i toplom vodom, onda sredstvima na bazi alkohola.

"Uvek prati ruke pre i posle obroka, kontakta sa životinjama ili otpadom, jer je higijena ruku najvažnija. Preporuka je da ne dodirujemo rukama nos, oči, usta jer možemo na rukama imati virus i da onda na taj način unesemo virus u organizam", objašnjava Andrić.

Ona navodi da bi trebalo izbegavati i kontakte u nekom kolektivnom smeštaju u zatvorenom prostoru, a da, ukoliko je taj boravak neizbežan, onda bi rastojanje između osoba trebalo da bude od jedan do dva metra.

Užičani kažu da su se na vreme informisali o novom virusu i određena doza straha postoji, ali nisu previše uplašeni.

U Srbiji je do sada registrovano 19 zaraženih korona virusom