Zdravlje

Crna Gora: I dalje smo bez zaraženog, postupci protiv onih koji šire paniku

Izvor mondo.rs

"Crna Gora je jedna od retkih država u kojima nema registrovanih slučajeva zaraze korona virusom, jer je crnogorski zdravstveni sistem kvalitetno i pravovremeno reagovao", rekao je predsednik Vlade Crne Gore Duško Marković.

Vlada Crne Gore danas je konstatovala da "zdravstveni sistem deluje kvalitetno i pravovremeno" i da su "sve mere koje su preduzete na osnovu preporuka Nacionalnog koordinacionog tela za zarazne bolesti dale odlične rezultate", što pokazuje i da u Crnoj Gori nema potvrđenih slučajeva zaraze.

Na početku sednice, koja je bila otvorena za pojedine medije, reagujući na pojedine tvrdnje da će Crna Gora proglasiti vanredno stanje, jer navodno ima zaraženih korona virusom, predsednik Vlade Crne Gore je rekao: "Kao što vidite - ništa od toga, pa ni vanrednog stanja!".

Možda će vas zanimati

"Crna Gora je i dalje jedna od retkih zemalja u Evropi i šire u kojoj nije zabeležen slučaj korona virusa. To nam daje šanse da iz ove globalne opasnosti izađemo sa minimumom posledica. Sve do sada testirane osobe su negativne i u Crnoj Gori do ovog trenutka nemamo nijednu osobu zaraženu korona virusom", rekao je Marković.

Ministar zdravlja Kenan Hrapović informisao je kolege da je Crna Gora u stalnoj komunikaciji sa Svetskom zdravstvenom organizacijom, da se sprovodi zdravstveno-sanitarni nadzor nad putnicima u međunarodnom saobraćaju, da je razvijen plan rada zdravstvenog sistema u ovim okolnostima, da Crna Gora poseduje svu potrebnu dijagnostiku, da je uspostavljen sistem sprovođenja zdravstvenog nadzora nad svim putnicima u međunarodnom saobraćaju, da je granična policija dobila instrukcije za proveru i potrebnu zaštitnu opremu kao i da su se veletrgovci još ranije snabdeli dovoljnom količinom robe široke potrošnje.

Direktor Instituta za javno zdravlje prof. dr Boban Mugoša najavio je predlog još oštrijih mera u sprečavanju širenja korona virusa. Mere koje će biti predložene, rekao je direktor Instituta za javno zdravlje, jesu zabrana svih okupljanja, uključujući i pozorišne i bioskopske predstave, zatvaranje škola i fakulteta na 15 dana kao, zatvaranje manjih graničnih prelaza, zabranu uplovljavanja kruzera i druge.